22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialFostul prim-procuror al Parchetului Sighișoara, condamnat în dosarul APIA

Fostul prim-procuror al Parchetului Sighișoara, condamnat în dosarul APIA

Virgil Horaţiu Aldea, fostul prim-procuror al Parchetului Sighișoara, a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru că ar fi încasat ilegal aproape 60.000 de lei de la APIA pentru un teren agricol, informează Mediafax.

"Condamnă pe inculpatul Aldea Virgil Horaţiu la pedeapsa de trei luni închisoare. (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de doi ani şi trei luni", a decis instanţa supremă.

Magistraţii de la instanţa supremă au făcut şi constatarea că fostul prim-procuror al Parchetului Sighişoara a acoperit integral prejudiciul cauzat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

"Ridică sechestrul asigurător instituit asupra sumei de 59.758,52 de lei indisponibilizată în contul deschis pe numele inculpatului Aldea Virgil Horaţiu la CEC BANK Sucursala Târgu Mureş", a mai decis instanţa supremă.

Prin sentinţa dată, ICCJ a anulat soluţia dată, în primă instanţă, respectiv de Curtea de Apel Târgu Mureş, de achitare a lui Virgil Aldea.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sighişoara, suspendat din funcţie de CSM, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a încasat ilegal aproape 60.000 de lei de la APIA pentru un teren agricol pe care îl închiriase altor persoane.

Procurorii anticorupţie îl acuzau pe Aldea de "infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată".

În rechizitoriul întocmit, procurorii arătau că, în perioada 2008 – 2011, Virgil Horaţiu Aldea a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) – Centrul Local Sighişoara acordarea de subvenţii, "întocmind patru cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă în care a consemnat, în fals", că este utilizatorul legal al unui teren agricol în suprafaţă de 26 de hectare pe raza comunei Vânători, judeţul Mureş.

"În realitate, Aldea Virgil Horaţiu nu folosea terenul respectiv, întrucât îl închiriase mai multor persoane fizice de la care a încasat sume de bani cu titlu de chirie. În această modalitate, inculpatul Aldea Virgil Horaţiu a încasat în mod nelegal suma totală de 59.758,52 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au indisponibilizat suma menţionată mai sus", se arăta într-un comunicat al DNA.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...
Ultima oră
Pe aceeași temă