21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialExtrădarea lui Necolaiciuc aşteaptă toamna

Extrădarea lui Necolaiciuc aşteaptă toamna

Justiţia americană ar putea lua o primă decizie în procesul de extrădarea fostului şef al CFR în septembrie. Între timp, pe numele lui Mihai Necolaiciuc a fost emis, săptămâna trecută, un nou mandat de arestare.

La 13 luni după reţinerea în SUA pentru şedere ilegală, pe numele fostului director general al CFR Mihai Necolai­ciuc a fost emis zilele trecute un nou mandat de arestare şi o nouă cerere de extrădare în România. În această cauză, fostul şef al Căilor Ferate este acuzat de prejudicierea statului cu peste 100 miliarde lei vechi. Trimişi în judecată sunt şi foştii „locotenenţi” ai lui Necolaiciuc din cadrul CFR: Viorica Olăeru, Gabriel Misir, Vasile Dragoş Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Alexandru Nicolae. Potrivit DNA, spre exemplu, în perioada 2002-2003, Necolaiciuc, în calitate de director general al CFR, a semnat un număr de 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General Com Electra SA Bucureşti. Comenzile au fost perfectate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute de lege.

Ulterior, Mihai Necolaiciuc a semnat personal, în mod nelegal, instrumente de plată în valoare totală de peste 55,6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea unor mărfuri inutile sau a unora achiziţionate la suprapreţ. Mihai Necolaiciuc este implicat deja într-un proces de extrădare care durează de mai multe luni. În acest caz, Tribunalul Federal din Florida ar putea lua o primă decizie în luna septembrie a acestui an, au declarat pentru RL surse judiciare de la Bucureşti. Decizia magistratului american care soluţionează cererea statului român nu va fi însă definitivă şi va putea fi atacată de Necolaiciuc la instanţa superioară. Procedura de extrădare nu este însă simplă. Oficialităţile române şi americane au avertizat că, de la deschiderea procesului şi până la o eventuală aducere a fugarului în ţară, ar putea trece şi doi ani.

Apărat de avocatul lui Noriega

România Liberă a dezvăluit în premieră, acum câteva luni, că, după ce iniţial a apelat la apărători din oficiu, Mihai Necolaiciuc l-a angajat pe avocatul american Jon May. Acesta are o experienţă de 30 de ani şi este specializat în cazuri de trafic de droguri şi spălare de bani. Printre clienţii lui Jon May s-a numărat şi fostul dictator al statului Panama, Manuel Noriega, capturat de americani în 1989. Condamnat iniţial la 40 de ani de închisoare, pentru trafic de droguri şi sălare de bani, Noriega a beneficiat ulterior de o micşorare cu 10 ani a pedepsei. Mihai Necolaiciuc a fost capturat în urma unei operaţiuni internaţionale în care au fost implicaţi agenţi federali americani şi ofiţeri Interpol. Centrul Interpol de la Lyon le-a confirmat autorităţilor române, pe 6 decembrie 2006, că Mihai Necolaiciuc a fost dat în urmărire internaţională. În 2008, fostul şef al CFR a fost localizat în SUA, moment la care autorităţile române au declanşat procedura de extrădare. Pe 17 iunie 2009, fugarul Mihai Necolaiciuc a fost arestat de agenţii federali la Palm Beach, Florida, unde deţinea mai multe proprietăţi.  

 

Perechea Popa-Hayssam

Numele lui Mihai Necolaiciuc figurează pe o listă „selectă” de români condamnaţi pentru care statul încearcă aducerea în ţară. Este cazul fostului director Gelsor Nicolae Popa, arestat în decembrie anul trecut în Indonezia, şi de maivechiul dosar al lui Omar Hayssam, care a fugit din România după ce a fost eliberat condiţionat şi care s-ar ascunde în Siria.

Cele mai citite

Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanță pentru prima oară cu copiii

Prima vacanță cu copiii poate fi o experiență minunată, dar și o provocare. În timp ce oferă oportunitatea de a crea amintiri de neuitat...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă