33.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialProcesul lui Liviu Dragnea s-a amânat. Șeful PSD, întrebat dacă l-ar ajuta...

Procesul lui Liviu Dragnea s-a amânat. Șeful PSD, întrebat dacă l-ar ajuta o Lege a grațierii: Ce grațiere? Nu mă ajută pe mine

UPDATE 09.37: Procesul a fost amânat, potrivit Digi24.

09.32: „O luăm din nou de la capăt pe o mărturie mincinoasă, infirmată a martorilor”, a declarat Liviu Dragnea, la ÎCCJ.

Întrebat dacă mizează pe faptul că grațierea îl va ajuta, șeful PSD a răspuns: „Ce grațiere? Nicio grațiere nu mă ajută pe mine”.

„Nu mă ajută pe mine, personal. Eu am înțeles de la DNA că au o problemă cu cele 15.000 de dosare. Nu cred că aceste dosare sunt despre mine”, a continuat el.

Șeful PSD a continuat afirmând că mărturiile martorilor sunt „prostii și minciuni”. El a continuat că va aduce martori, astfel încât să arate dacă „procesul se bazează pe două declarații mincinoase”. „Oricine studiază aceste declarații, vede că sunt cusute cu ață albă”. 

El a mai fost întrebat de jurnaliști în legătură cu procedura pe care ar trebui să o adopte ministrul Florin Iordache privind OUG care vizează grațierea și modificarea codurilor Penal și de procedură penală. „Îi recomand să se uite la experiența înaintașilor”.


09.02: Liviu Dragnea a ajuns, marți dimineața, în jurul orei 09.00, la Înalta Curte de Casație și Justiție. El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. 

„Vorbim după”, a declarat șeful PSD.
 

Președintele PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana, care este acuzată de abuz în serviciu. O eventuală condamnare, chiar și cu suspendare, l-ar trimite pe Dragnea la închisoare, dacă nu vor fi modificate legile penale.

Liviu Dragnea ar fi comis fapta în timp ce era președinte al Consiliului Județean Teleorman și președinte al organizației județene PSD, iar soția sa era șef de serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Alături de cei doi, au mai fost trimiși în judecată: Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al DGASPC Teleorman, Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, Rodica Miloş şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, Valentina Marica, fost şef al Complexului de recuperare, Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Constantin Balaban, la data faptei şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica la data faptelor funcţionari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman.

Două fete de la PSD, angajate fictiv la DGASPC

Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă“.

Conform DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că „în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective“.

Până acum, doar Liviu Dragnea și fosta lui soție, Bombonica Prodana, nu și-au recunoscut vinovăția în acest dosar.

Condamnat cu suspendare în dosarul „Referendumul“

Preşedintele PSD e condamnat, în dosarul Referendumul, la doi ani de închisoare cu suspendare şi la un termen de încercare de patru ani. Este o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi. Şeful Camerei Deputaţilor a fost acuzat de DNA de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost condus de Livia Stanciu, iar decizia a fost citită de magistratul asistent Veronica Iunga. 

Cum poate scăpa liderul social-democrat de orice problemă

O eventuală condamnare în dosarul DGASPC Teleorman, chiar dacă ar fi cu suspendare, l-ar trimite pe Liviu Dragnea la închisoare din cauza activării primei pedepse din dosarul „Referendumul“, întrucât nu a expirat termenul de încercare de patru ani.

Dacă legile penale vor fi modificate așa cum a propus ministrul Justiției, Florin Iordache, abuzul în serviciu ar fi incriminat ca faptă penală doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Cum prejudiciul în noul dosar al lui Dragnea este de 108.612 lei, fapta președintelui PSD nu ar mai exista, iar dosarul ar fi închis.


Pe aceeași temă:

 Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi | OPINIE

Când un reper al culturii noastre, cum este Gabriel Liiceanu, ajunge să-și strige indignarea și să iasă în stradă, alături de miile de români revoltați de ticăloșia politicienilor, atunci chiar că nu mai e loc de nuanțe. Actuala putere a depășit orice limită a bunului simț. Iar noi am ajuns, așa cum explică dl Liiceanu, într-un “punct de fierbere”.


 SCANDALOS. Iliescu, Dragnea, Ponta, Năstase, Tăriceanu, Hrebenciuc și alți politicieni cu dosare penale vor beneficia de ordonanțele hulite în stradă. Cel mai mare profitor e președintele penal al PSD

Prin ordonanțele grațierii și modificarea legislației penale, Dragnea se salvează pe sine și salvează armate de politriuci, în frunte cu celebrii Ion Iliescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciu. Toți vor fi salvați fie prin închiderea dosarelor, fie înjumătățirea pedepselor sau ștergerea termenului de încercare.


 Ce facem dacă Dragnea nu e doar un baron corupt, disperat să-și rezolve dosarele? | OPINIE

Pentru binele nostru, să sperăm că Liviu Dragnea e doar un idiot util Moscovei incapabil să priceapă ce efecte au acțiunile lui și că Sebasatian Ghiță e doar un șmecher care a știut să se strecoare printre circuitele de putere din serviciile secrete și politică.


 

 

 

 

Cele mai citite

Șeful ANI, Ionel Moise „Ariel”, este mai presus decât legea…ANI  

De când Agenția Națională de Integritate (ANI) este condusă de Florin-Ionel Moise „Ariel” ar trebui să aibă ca motto expresia „peștele de la...

Du-te – vino, în Consiliul de Administrație al TAROM

Anca Boagiu și Mihăiță Ursu au fost numiți din nou în Consiliul de Administrație (CA) al TAROM, după ce demisionaseră înainte de algeri, consiliul...

Ministerul Finanțelor continuă măsurile împotriva evaziunii fiscale și introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de act normativ, modificări și completări în domeniul gestionării și implementării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă