25.7 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialAmnesty: Romii, protejați insuficient de statele europene

Amnesty: Romii, protejați insuficient de statele europene

Romii sunt din ce în ce mai des victime ale violenţelor în Europa, iar statele din cadrul Uniunii Europene nu conştientizează amploarea acestei probleme, conform unui raport al Amnesty International, relatează AFP, conform Mediafax.

"Guvernele ezită să recunoască amploarea problemei şi se arată foarte reactive atunci când este vorba de a le combate", apreciază Marco Perolini, cercetător în cadrul AI.

În cazul Franţei, organizaţia avertizează cu privire la rolul poliţiei, acuzată că ar "hărţui" această minoritate în cadrul demolării taberelor de romi, care s-a accelerat în 2013.

Amnesty acuză, de asemenea, forţele de ordine că nu-i protejează pe romi suficient şi nu iniţiază întotdeauna anchete pentru a-i găsi pe cei care au comis agresiuni împotriva acestei minorităţi.

În Grecia, organizaţia arată că poliţia că nu a intervenit într-un atac împotriva comunităţii rome din Etoliko (vest), în ianuarie 2013, comis de persoane care au aruncat cu cocktailuri Molotov şi pietre asupra caselor romilor.

Amnesty îndeamnă guvernele să se asigure că poliţiştii nu utilizează disproporţionat forţa în timpul intervenţiilor în taberele de romi, să-i urmărească cu mai multă eficacitate pe cei care comit acte cu caracter rasist şi să întocmească statistici cu privire la violenţele împotriva romilor.

Cele mai citite

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă