31 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăVideoZeci de mii de sârbi au organizat un miting masiv după două...

Zeci de mii de sârbi au organizat un miting masiv după două împușcături în masă

Zeci de mii de sârbi s-au adunat luni (8 mai) în capitala Belgrad, la un miting masiv, cerând mai multă securitate, interzicerea conținutului violent la televizor și demisia miniștrilor cheie din guvern, la câteva zile după două împușcături separate în masă.

În spatele unui banner pe care scria „Serbia împotriva violenței”, mulțimile s-au adunat masiv, în data de 8 mai 2023, împotriva recentelor împușcături din țară, potrivit Reuters.

 „ Ne-am adunat aici pentru a aduce un ultim omagiu copiilor uciși și pentru a lua toate măsurile posibile pentru a preveni ca asemenea atrocități să se repete vreodată, oriunde”, spune Borije Plecevic, protestatar din Belgrad, Serbia.

La începutul lunii mai, un băiat de 13 ani a adus două arme de mână într-o școală și a ucis opt elevi și un agent de securitate.

Zeci de mii de sârbi s-au adunat la un miting masiv pentru a protesta pentru scene de violență desprinse din Texas

O zi mai târziu, un bărbat înarmat cu o pușcă de asalt și cu un pistol a ucis opt oameni și a rănit alți 14, spune Slobodan Sekulic, protestatar.

„ Este tragic că atât de mulți copii uciși de colegii lor au fost îngropați într-o perioadă scurtă de timp. Am ajuns la un nivel foarte scăzut. Suntem deja obișnuiți cu ceea ce se întâmplă în Texas, dar acolo, armele sunt achiziționate în mod deschis. Și aici – de unde au luat armele de foc? Este un dezastru.”

Protestatarii au cerut închiderea posturilor TV și a ziarelor tabloide pe care le acuză că promovează violența.

Poliția din Serbia a început un program de amnistie de o lună de predare a armelor ilegale.

Autorul celui de-al doilea atac armat din Serbia a fost reținut

Poliţia l-a arestat pe presupusul autor al noului atac armat în Serbia, în care opt persoane au fost ucise şi alte treisprezece rănite într-un sat din apropiere de Belgrad.

„RTS a aflat că criminalul a fost arestat lângă Kragujevac”, în centrul Serbiei, a transmis postul naţional RTS, după o operaţiune lansată în urma acestui măcel ce a avut loc joi noapte în mai multe sate din apropierea Belgradului, al doilea atac armat în masă în ţară în această săptămână.

„Suspectul U.B., născut în 2002, a fost reţinut în în vecinătatea oraşului Kragujevac, el este suspectat de uciderea a opt persoane şi rănirea altor 14 în timpul nopţii”, a declarat Ministerul sârb de Interne într-un comunicat, adăugând că ancheta este în curs de desfăşurare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

BEC anunță primele rezultate parțiale la ora 16

Biroul Electoral Central va face, luni, de la ora 16.00 primul anunț privind rezultatele alegerilor locale 2024. Sunt primele date anunțate oficial de la BEC. În...

Unde locuiește Nicușor Dan. Edilul Capitalei plătește o chirie lunară de 550 de euro

Poate nu mulți știau asta despre Nicușor Dan, dar fostul, actualul și viitorul primar al Capitalei, cel puțin pentru următorii patru ani, locuiește cu...

Primarul Dominic Fritz are șanse să preia conducerea partidului. Cătălin Drulă demisionează din fruntea USR și nu mai candidează la Președinția României

Deputatul Cătălin Drulă a anunțat că demisionează din funcția de președinte al USR și că renunță să mai candideze, în anul 2024, la funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă