27.4 C
București
joi, 8 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Xi va merge la Moscova în contextul în care se profilează...

VIDEO: Xi va merge la Moscova în contextul în care se profilează întrebări legate de Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping va vizita Rusia luni (20 martie), au anunțat vineri oficiali din ambele țări, intervenind în conflictul din Ucraina chiar în momentul în care relațiile dintre Moscova și Washington au atins un nou minim.

Mult-așteptata călătorie a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia pentru a-l vizita pe președintele Vladimir Putin va avea loc chiar luni, au anunțat ambele guverne, marea întrebare privind impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra războiului din Ucraina planând asupra evenimentului.

Ministerul chinez de Externe a declarat vineri (17 martie) că vizita se bazează, citez, pe „încrederea reciprocă strategică” și pe „prietenia de vecinătate”, iar China va menține o poziție obiectivă și corectă în ceea ce privește Ucraina.

Kremlinul spune că vor fi semnate documente bilaterale „importante”, fără a da detalii.

Aliații Ucrainei din SUA și Europa au declarat că sunt îngrijorați că China ar putea începe să trimită Rusiei arme care ar putea fi folosite în conflict.

Guvernul lui Xi a negat că ar avea un astfel de plan, criticând în același timp livrările de arme occidentale către armata ucraineană.

Planul de pace în 12 puncte al Chinei pentru război va fi probabil discutat și există informații neconfirmate de presă potrivit cărora Xi ar putea avea o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Zelenskiy, după călătorie.

Beijingul a cerut negocieri între Moscova și Kiev, dar acestea au fost întâmpinate până acum cu o primire „călduță”. Rusia a declarat că Ucraina trebuie să accepte pierderea a patru regiuni și a Crimeei, pe care a anexat-o cu forța în 2014.

China este un mare cumpărător de cereale ucrainene.

Dar alianța sa cu Rusia s-a strâns și ea în urma războiului, China exercitând o poziție din ce în ce mai dominantă între cele două.

Relația lor comercială a crescut, de asemenea, pe măsură ce economia Rusiei se confruntă cu sancțiunile occidentale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Designerul român Stephan Pelger a fost găsit mort în casă

Designerul român Stephan Pelger, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort în locuinţa sa din Sectorul 2 al Capitalei. Poliţiştii Direcţiei Generale...

Guvernul aprobă astăzi Memorandumul pentru profesori

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 8 iunie 2023 se află și Memorandumul pentru profesori, care urmează să fie aprobat de...

Erdogan vrea crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea circumstanţelor distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, le-a propus omologilor săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea circumstanţelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă