1.3 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat și că s-a căit, în timp ce a rostit ultimele cuvinte în primul proces pentru crime de război care a avut loc în urma operațiunii speciale a Rusiei.

Vadim Șișimarin, un comandant de tanc, a pledat vinovat de uciderea lui Oleksandr Șelipov, un civil în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

„Mă căiesc sincer. Eram nervos în momentul în care s-a întâmplat totul, erau ostilități. Nu am vrut să ucid victima, dar așa s-a întâmplat și nu neg acest lucru”, a declarat Șișimarin.

Shishimarin este acuzat că a tras mai multe focuri de armă cu o pușcă în capul unui civil dintr-o mașină, după ce i s-a ordonat să facă acest lucru.

Avocatul apărării, Viktor Ovsiannikov, a declarat în fața instanței că Șișimarin a tras focurile de armă doar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar unul din trei-patru gloanțe a atins ținta.

El a spus că Șișimarin a tras focurile de armă de teamă pentru propria siguranță și a pus la îndoială faptul că acuzatul a avut intenția de a ucide.

„Ajung la concluzia că Șișimarin a tras focuri de armă fără țintă și nu a avut intenția de a ucide civilul și că a executat ordinul nu cu scopul de a ucide persoana, ci formal, cu speranța că gloanțele nu îl vor lovi”, a declarat Ovsiannikov.

El a mai spus: „Personal, cred că militarii ruși care erau cu Șișimarin, Makeev și Kalinin, ar trebui să fie în boxa acuzaților acum, împreună cu Kufakov, dacă acesta nu ar fi murit. Și poate chiar mai mulți. Conducerea superioară a celeilalte țări cred că este vinovată de declanșarea acestui război, nu acest tânăr”.

Procurorul de stat Andriy Synyuk a declarat că argumentele nu au schimbat esența cazului.

Judecătorul ar putea pronunța un verdict luni, 23 mai, la următoarea ședință a instanței. Procurorul de stat a cerut instanței să îl condamne pe Șișimarin la închisoare pe viață.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Surse: UDMR și AUR nu vin la recepția de Ziua Națională a României

UDMR, partid aflat la guvernare, și AUR, partid de opoziție, nu vor participa la recepția organizată de Președinția României pentru Ziua Națională a României. Potrivit...

1 Decembrie și dezinteresul național

De la ratarea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri în 2018, Ziua Națională a continuat să fie eclipsată de pandemie, iar acum de summit-ul NATO. Însă...

Ziua Națională a României a fost serbată și la Palatul Regal din Belgrad

Ziua Națională a României de 1 decembrie a fost serbată și la Palatul Regal din Belgrad, în prezența Familiei Regale a Serbiei, dar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă