24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Un expert avertizează: "La Zaporizhzhia poate avea loc un accident de...

VIDEO: Un expert avertizează: „La Zaporizhzhia poate avea loc un accident de talia Fukushima”

Oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia au raportat în ultimele 48 de ore bombardamente în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ambele părți acuzându-se reciproc.

Radiochimistul Boris Juikov a declarat pentru Reuters că, dacă sistemul de răcire a reactorului este avariat, „este posibil un accident destul de grav, nu la nivelul Cernobîlului, ci la nivelul Fukushima, când sunt eliberați radionuclizi volatili, de exemplu, iod-131, cesiu-137”.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în această lună cu privire la atacurile de la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, care domină malul sudic al unui vast rezervor de pe râul Dnipro.

Experții nucleari se tem că luptele ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau sistemul de răcire a reactoarelor.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut înființarea unei zone demilitarizate în jurul Zaporizhziei.

Națiunile Unite afirmă că are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a AIEA, dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord.

„Nu este nevoie să ne mutăm acum. Relocarea are sens doar dacă se întâmplă cu adevărat un accident”, a declarat Juikov.

Rusia a preluat centrala nucleară Zaporizhzhia în martie, la scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Putin provoacă NATO

De ce se face atâta tămbălău în urma referendumurilor din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, teritorii care au o suprafață cumulată de mai...

Războiul Rusia – Ucraina. Patriarhul Moscovei susține că un rus care moare în Ucraina e iertat de toate păcatele

Dacă un militar rus moare în "operațiunea specială" din Ucraina, acest sacrificiu "spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut", susține patriarhul Moscovei,...

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...
Ultima oră
Pe aceeași temă