10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Ucraina organizează primul proces pentru crime de război

VIDEO: Ucraina organizează primul proces pentru crime de război

Un tribunal districtual din Kiev a început să judece primul proces pentru crime de război din Ucraina împotriva unui soldat rus care a participat la invazia din 24 februarie a Moscovei, un caz cu o valoare simbolică uriașă.

Vadim Shishimarin, un comandant de tancuri rus în vârstă de 21 de ani, este acuzat de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, pe 28 februarie.

El a pledat vinovat și ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

Procurorii statului ucrainean au declarat că soldatul și alți patru militari ruși au deschis focul și au furat o mașină privată pentru a scăpa după ce coloana lor a fost vizată de forțele ucrainene.

Soldații ruși au intrat cu mașina în satul Chupakhivka, unde au văzut un locuitor neînarmat care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon, au declarat aceștia.

Aceștia au spus că Shishimarin a primit ordin de la un alt militar să îl ucidă pe civil pentru a-l împiedica să raporteze prezența rușilor și a tras mai multe focuri de armă prin fereastra deschisă a mașinii. Civilul a murit pe loc.

Kievul a acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor în timpul invaziei și a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Rusia a negat că ar fi vizat civili sau că ar fi fost implicată în crime de război și a acuzat Kievul că le-a înscenat pentru a-și defăima forțele.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă