10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Retrospectiva războiului din Ucraina la final de an

VIDEO: Retrospectiva războiului din Ucraina la final de an

La 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat ca zeci de mii de soldați ruși să intre în Ucraina în cadrul unei “operațiuni militare speciale”. De atunci, zeci de mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fugit, iar orașele au fost transformate în ruine. Iată care sunt principalele repere ale conflictului din 2022.

Momente cheie ale războiului din Ucraina

24 februarie 2022

Vladimir Putin a ordonat ca zeci de mii de soldați ruși să intre în Ucraina în cadrul unei “operațiuni militare speciale

“Am decis să desfășor o operațiune militară specială. Aceasta are ca scop protejarea oamenilor care au fost intimidați și supuși la genocid de către regimul de la Kiev timp de opt ani. Pentru aceasta, vom depune eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, spunea Vladimir Putin.

În timp ce bombele rusești cădeau asupra Kievului, președintele Volodymyr Zelenski a precizat că nu va fugi nicăieri.

26 februarie 2022

“În ultima vreme au apărut multe informații false pe internet, conform cărora solicit armatei noastre să depună armele și să se predea. Ascultați. Eu sunt aici. Nu vom depune armele. Ne vom apăra statul nostru”, spunea Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei.

Occidentul a impus un pachet de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, a companiilor sale de top și asupra politicienilor și oamenilor de afaceri, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

8 martie 2022

“Interzicem toate importurile de petrol, gaze și energie rusească. Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da încă o lovitură puternică mașinii de război a lui Putin,” spunea Joe Biden, președintele SUA.

Criza refugiaților

Milioane de oameni au fugit din Ucraina, în timp ce Rusia a bombardat orașele ucrainene, iar ONU au declarat că a reprezentat o criză a refugiaților cu cea mai rapidă creștere din ultimele generații.

Aproximativ 4,5 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați în toată Europa și se crede că 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei.

“Sunt din sudul Ucrainei, unde a început inițial războiul. Oamenii răi au venit acolo și ne-au mutilat viața. Iar acum trebuie să-mi las întreaga familie în urmă. Și am fugit cu un copil. Nu știu unde mă duc. Fug cu copilul pentru că vreau ca acesta să rămână în viață,” spunea Tanya.

“L-am lăsat pe tata în Kiev. Tata va vinde lucruri și îi va ajuta pe eroii noștri, armata noastră, poate chiar va lupta,” spunea Mark Goncharuk, locuitor al Kievului.

Mariupol

Pe 9 martie, Rusia a bombardat o maternitate din Mariupol, ucigând trei persoane, inclusiv un copil.

Între martie și iunie, forțele rusești au distrus orașul portuar cândva prosper. Ucraina spune că zeci de mii de civili au murit, iar alimentele, apa și proviziile medicale au fost tăiate. Forțele ucrainene s-au refugiat timp de săptămâni întregi în Azovstal, una dintre cele mai mari uzine siderurgice din Europa.

După ce s-au predat în luna mai, au fost duse într-o tabără de prizonieri administrată de separatiștii pro-ruși, unde zeci de persoane au murit în iulie într-un incendiu de care ambele părți s-au acuzat reciproc.

Bucha

Până la sfârșitul lunii martie, asaltul Rusiei asupra Kievului a eșuat. Moscova și-a anunțat retragerea din nordul Ucrainei ca un “gest de bunăvoință.” Dar, pe măsură ce trupele sale s-au retras, au lăsat dovezi ale ocupației lor în orașe și sate ruinate.

Zeci de victime au fost găsite în suburbia Bucha, unele cu mâinile legate. Rusia a negat și a susținut, fără dovezi, că omorurile au fost înscenate.

4 Aprilie 2022

“Acestea sunt crime de război și vor fi recunoscute de către lume ca genocid. Sunteți aici astăzi și puteți vedea ce s-a întâmplat. Știm de mii de oameni uciși și torturați, cu membre tăiate, femei violate, copii uciși. Cred că este mai mult decât… Acesta este un genocid,” spunea Zelenski, președintele Ucrainei.

Donbas

După ce nu a reușit să cucerească Kievul, Rusia și-a schimbat obiectivele de război pentru a se concentra asupra regiunii estice Donbas.

Asta a declanșat cele mai devastatoare bătălii terestre ale războiului. De-a lungul lunii iunie, ambele părți au susținut că au ucis mii de soldați inamici.

Accentul războiului s-a mutat în principal în sud, iar Kievul a jurat să recucerească porțiuni de teritoriu confiscate de Rusia.

Contraofensiva

În septembrie, contraofensiva ucraineană era în plină desfășurare. Rusia și-a retras o parte din forțele din regiunea Harkov.

Ramzan Kadîrov, aliatul cecen al lui Putin, a recunoscut că lucrurile nu mergeau conform planului. Forțele ucrainene i-au alungat pe ruși din Harkov la începutul lunii octombrie.

8 octombrie

A urmat o lovitură simbolică asupra podului care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Victoria în Kherson a venit la începutul lunii noiembrie.

Mobilizare

Kremlinul a răspuns cu o mobilizare parțială de 300.000 de oameni.

21 septembrie

“Cred că este necesar să susținem propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare militară parțială în Rusia. Repet: este vorba doar de o mobilizare parțială,” spunea Vladimir Putin.

Dar, pe fondul unei convocări haotice, mii de oameni au fugit din Rusia pentru a evita recrutarea.

Atacurile asupra infrastructurii

Rusia și-a extins ținta asupra infrastructurii critice a Ucrainei odată cu sosirea iernii, care a lăsat, conform estimărilor, 10 milioane de persoane fără curent electric sau încălzire.

Centrala nucleară avariată din Zaporizhzhia a rămas în mâinile Rusiei,dar cu speranța ONU de a obține în curând un acord pentru o zonă de protecție.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă