23.6 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăVideoVideo: Pregătirea Wagner Group are loc în Belarus

Video: Pregătirea Wagner Group are loc în Belarus

Mercenarii din Grupul Wagner din Rusia au început să antreneze forțele speciale din Belarus în poligonul militar Brest, la doar 3 mile (5 km) est de granița cu Polonia, membru al NATO, a anunțat joi (20 iulie) Ministerul Apărării din Belarus, potrivit Reuters.

Oficialii de la Minsk au postat imagini și videoclipuri cu ceea ce se spune că ar fi instructori Wagner mascați, cu fețele acoperite în conformitate cu regulile grupului de mercenari, antrenând soldați belaruși cu vehicule blindate și ceea ce par a fi drone de control.

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varșovia, care este membru cu drepturi depline al alianței militare conduse de SUA din 1999, a declarat că este pregătită pentru diverse scenarii și monitorizează situația la granița cu Belarus.

„ Granițele Poloniei sunt sigure, monitorizăm situația de la granița noastră de est în mod continuu și suntem pregătiți pentru diverse scenarii pe măsură ce situația se dezvoltă”, a spus ministerul polonez al apărării.

Prezența grupului Wagner în Belarus aduce riscuri pentru NATO și UE. Premierul Poloniei s-a consultat cu liderii Franței și Germaniei

Intrarea mercenarilor grupului Wagner în Belarus, urmată de eventuala lor colaborare cu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, care este aliatul lui Putin, generează riscuri suplimentare pentru NATO și UE, întrucât Belarus are frontieră comună cu trei țări membre ale NATO și ale Uniunii Europene: Polonia, Letonia și Lituania.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 iunie 2023, autoritățile de la Moscova și de la Minsk anunțau că criza din Rusia a fost dezamorsată printr-o înțelegere intervenită între președintele Republicii Belarus și liderul grupului Wagner. Conform acestei înțelegeri, mercenarii Wagner, în frunte cu liderul lor, Evgheni Prigojin, scapă de toate acuzațiile penale care li se pregăteau în Rusia, în schimbul mutării lor în Belarus, unde ar urma să colaboreze cu armata din Belarus. Wagner ar avea, conform declarațiilor lui Prigojin, circa 25.000 de luptători. Spre deosebire de militarii de rând ai armatelor din Rusia sau Belarus, mercenarii Wagner sunt foarte bine antrenați. Prezența Wagner în Belarus înseamnă, practic, sosirea lor în centrul Europei, până la frontiera NATO și a Uniunii Europene, întrucât Belarus are granițe terestre cu Polonia, cu Letonia și cu Lituania. Drept urmare, în seara zilei de sâmbătă, s-a desfășurat o reuniune a Biroului Național de Securitate al Poloniei, sub conducerea șefului statului, Andrzej Duda. Ulterior, duminică dimineață, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a precizat că a avut consultări cu mai mulți lideri europeni. Printre aceștia s-au numărat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, precum și șefa guvernului Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat Polish Radio 24. Premierul Morawiecki a precizat că ședința Biroului Național de Securitate al Poloniei, în care s-au audiat și rapoarte ale serviciilor secrete, a fost organizată pentru „a trage concluzii și a construi scenarii pentru potențialele noastre reacții pentru următoarele zile, care vor fi rezultatul a tot ceea ce se poate întâmpla”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

Educația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă Cosmin Marinescu

Educația financiară este cea mai sigură investiție națională, afirmă profesorul universitar Cosmin Marinescu, consilier al președintelui Iohannis. "În lumea interconectată și societatea digitalizată de astăzi,...

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...
Ultima oră
Pe aceeași temă