4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO - Lavrov: "Protecție totală pentru orice teritoriu anexat de Rusia"

VIDEO – Lavrov: „Protecție totală pentru orice teritoriu anexat de Rusia”

Cel mai înalt diplomat rus a declarat sâmbătă (24 septembrie) că regiunile din Ucraina în care se desfășoară referendumuri larg contestate vor fi sub „protecția deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, pe fondul temerilor că Rusia ar putea escalada și mai mult conflictul și chiar să folosească arme nucleare.

Ministrul de externe Serghei Lavrov, adresându-se Adunării Generale a ONU și presei mondiale de la New York, a încercat să justifice invazia Rusiei din februarie a vecinului său, repetând afirmațiile false ale Moscovei potrivit cărora guvernul ales la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, plin de neonaziști și a oprimat vorbitorii de limbă rusă din estul țării.

Rusia a lansat vineri (23 septembrie) referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei, cu scopul de a anexa teritoriul pe care l-a luat cu forța. Kievul a declarat că locuitorii au fost constrânși să voteze și că nu li s-a permis să părăsească regiunile în timpul celor patru zile de vot, pe care națiunile occidentale le-au respins ca fiind un simulacru.

„În urma acestor referendumuri, Rusia va respecta, bineînțeles, exprimarea voinței acelor oameni care de mulți ani lungi suferă de pe urma abuzurilor regimului neonazist”, a declarat Lavrov la o conferință de presă după ce s-a adresat adunării.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate din Ucraina, Lavrov a declarat că teritoriul rusesc, inclusiv teritoriul „consacrat în continuare” în Constituția Rusiei în viitor, „se află sub protecția deplină a statului”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rusia a adus sisteme antirachetă mobile în insulele Kurile, lângă Japonia

Ministerul Apărării din Rusia a afirmat că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia...

Top Google – ce au căutat românii pe internet anul acesta

Google România va prezenta, miercuri, într-o conferinţă de presă, listele cu cele mai populare căutări în online realizate de către români în 2022, de...

Daniel Băluță face plângere penală șoferului care a făcut accident în Pasajul Unirea

Ghinionul conducătorului bolidului, care a încercat să treacă de pe o bandă pe alta, fiind grăbit, se va trezi cu un dosar penal, făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă