21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: "Criza nu s-a încheiat". Agenția Internațională de Energie avertizează că va...

VIDEO: „Criza nu s-a încheiat”. Agenția Internațională de Energie avertizează că va exista o penurie de gaze în 2023

Uniunea Europeană dispune de suficient gaz pentru iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie anul viitor dacă Rusia va reduce și mai mult livrările, a declarat luni, 12 decembrie, Agenția Internațională pentru Energie, îndemnând guvernele să acționeze mai rapid pentru a economisi energie și a extinde sursele regenerabile.

Șeful agenției, Fatih Birol, a avertizat că „criza nu s-a încheiat”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aprovizionarea cu gaze a blocului de 27 de țări este „sigură pentru această iarnă”, dar a cerut națiunilor membre să înceapă să se pregătească pentru iarna viitoare cât mai curând posibil.

În ciuda faptului că Rusia a redus livrările de gaze în 2022, Europa a evitat o penurie severă și a început iarna cu rezervoarele de gaz pline până la refuz – datorită, în parte, măsurilor de urgență luate de UE pentru a umple depozitele, plus o perioadă norocoasă de vreme blândă și prețuri ridicate la gaze care au redus cererea de combustibil.

Însă anul 2023 ar putea reprezenta un test și mai dur decât criza energetică care a dus anul acesta la creșterea facturilor la combustibil pentru gospodăriile europene și a forțat industriile să închidă temporar pentru a evita facturile la gaz.

De asemenea, organismul de supraveghere a energiei a solicitat organizarea unor campanii mai bune pentru a-i încuraja pe consumatori să utilizeze mai puțină energie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

NATO denunţă distrugerea barajului Kahovka drept un gest revoltător

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat marţi că aliaţii vor lua decizii "foarte semnificative" la summitul organizaţiei de luna viitoare din capitala...

Aeroportul Brașov, operativ din 15 iunie

Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale, a anunţat astăzi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a precizat că a semnat Ordinul de ministru prin...

Eurobarometru: 61% dintre români sunt interesaţi de alegerile europene

O proporţie de 56% dintre cetăţenii europeni şi 61% dintre români se declară interesaţi de următoarele alegeri europene, indică sondajul Eurobarometru prezentat marţi, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă