23.1 C
Bucharest
Tuesday, 26 September 2023
HomeȘtirile zileiVIDEO: Biden și Sunak anunță un nou parteneriat economic

VIDEO: Biden și Sunak anunță un nou parteneriat economic

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au declarat că țările lor vor colabora în domeniul tehnologiilor avansate, al energiei verzi și al mineralelor critice, consolidând o alianță istorică de securitate.

“Nu avem un aliat mai apropiat decât Marea Britanie”, a spus Biden.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a primit joi la Casa Albă pe premierul britanic Rishi Sunak și au convenit să aprofundeze legăturile economice strânse în ceea ce au numit “Declarația Atlanticului”, prin care s-au angajat să accelereze tranziția către o energie verde și să consolideze lanțurile de aprovizionare critice.

“…vă mulțumesc că m-ați primit la Casa Albă,” a spus Sunak.

Acordul dintre cele două țări a fost descris ca fiind primul parteneriat economic de acest fel, care a trasat o viitoare cooperare în chestiuni precum inteligența artificială și alte relații economice și comerciale.

Ulterior, cei doi lideri au descris alte domenii de cooperare într-o conferință de presă comună, inclusiv sprijinul lor continuu pentru Ucraina… Sunak având un mesaj puternic pentru președintele Vladimir Putin:

“Nu are rost să încercați să ne așteptați, nu plecăm nicăieri. Vom fi aici atât timp cât va fi nevoie… Și sperăm că acest lucru îl va face să-și retragă forțele”, a spus Sunak.

Biden a subliniat sprijinul pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei și pentru descurajarea agresiunii după încheierea războiului.

Biden: “…și noi avansăm acest obiectiv prin faptul că le oferim sprijinul de care Ucraina are nevoie acum pe câmpul de luptă și îi ajutăm să își consolideze armata pe termen lung. Adevărul este că eu cred că vom avea finanțarea necesară pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.”

Întâlnirea dintre Biden și Sunak a fost a patra în tot atâtea luni pentru cei doi lideri.

Biden: “Vom face mai mult în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea comună pentru a ne asigura că viitorul pe care îl construim rămâne în mod fundamental aliniat cu valorile stabilite în ambele noastre țări.”

Biden și Sunak au convenit, de asemenea, să lanseze un nou parteneriat nuclear civil ca parte a cooperării lor în domeniul energiei curate, care va include crearea de noi infrastructuri pe termen lung și reducerea dependenței de combustibilul rusesc.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

ANPC, noi controale la 4 bănci

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că au loc acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai...

Care este cea mai sănătoasă murătură

În lumea diversă și colorată a murăturilor, varza murată își revendică tronul ca regină a sănătății. Această murătură tradițională nu numai că adaugă...

Victima unui accident provocat de firmele lui Umbrărescu cere 3.000.000 de lei

Un preot din Bacău a acuzat firma responsabilă de accidentul din Călimănești, dar și o societate deținută de Dorinel Umbrărescu, care l-a lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies