32.2 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeVideoVIDEO: Biden și McCarthy ajung la un acord provizoriu privind plafonul datoriei...

VIDEO: Biden și McCarthy ajung la un acord provizoriu privind plafonul datoriei SUA

După o confruntare îndelungată, președintele american Joe Biden și principalul republican din Congres, Kevin McCarthy, au anunțat sâmbătă seara (27 mai) că au ajuns la un acord “de principiu” pentru a ridica plafonul de îndatorare al guvernului federal, în valoare de 31.400 de miliarde de dolari, și pentru a evita o iminentă incapacitate de plată a datoriei.

După un impas de luni de zile și îngrijorări tot mai mari privind intrarea în incapacitate de plată a celei mai mari economii din lume, președintele american Joe Biden și principalul republican din Congres, Kevin McCarthy, au ajuns sâmbătă seara la un acord de principiu privind plafonul datoriei guvernamentale.

“După săptămâni de negocieri, am ajuns la un acord de principiu. Mai avem încă mult de lucru, dar cred că acesta este un acord de principiu demn de poporul american.”

McCarthy a anunțat acordul după o convorbire telefonică de 90 de minute cu președintele.

Președintele Camerei Reprezentanților a declarat reporterilor de la Capitol Hill că intenționează să vorbească din nou cu Biden duminică, după ce va termina de redactat proiectul de lege, și că vizează să îl supună la vot miercuri.

Într-o declarație, Biden a calificat acordul drept “un important pas înainte”, spunând:

“Acordul reprezintă un compromis, ceea ce înseamnă că nu toată lumea obține ceea ce își dorește. Aceasta este responsabilitatea guvernării”.

Acordul ar ridica limita de îndatorare de 31,4 trilioane de dolari pentru doi ani, limitând în același timp cheltuielile în această perioadă.

De asemenea, implică recuperarea fondurilor COVID neutilizate, accelerarea procesului de autorizare pentru unele proiecte energetice și adăugarea unor cerințe de muncă pentru programele de ajutor alimentar pentru americanii săraci.

Acordul este necesar pentru a evita o incapacitate de plată a datoriei care ar destabiliza economia.

Însă trebuie să fie adoptat de un Congres foarte divizat – și înainte ca Departamentul Trezoreriei să rămână fără bani pentru a-și plăti facturile.

Acest termen limită este acum 5 iunie, potrivit Trezoreriei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Protest în localitatea unde pietonii sunt spulberați pe trecere. Două accidente grave în doar o săptămână i-au exasperat pe localnicii din Jilava

Locuitorii din zonă le cer autorităților o schimbare in trafic pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Totul a început pe...

Tânăr în scaun cu rotile, omorât de un șofer beat și fără permis

Impactul a fost atât de violent încât victima a fost târâtă zeci de metri pe șosea. Echipajele medicale nu au mai putut face...

Pastila pentru suflet, duminică, 24 septembrie: Pilda păcătosului

Într-o zi, un om păcătos se jeluia unui credincios:- "Dragă prietene, sunt un om pierdut..."Cel credincios îi spuse atunci:- "Bucură-te că eşti pierdut,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies