7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăVideoUn raport al ONU descoperă specii migratoare în pericol de dispariție

Un raport al ONU descoperă specii migratoare în pericol de dispariție

Mai mult de o cincime dintre speciile migratoare din lume riscă să dispară ca urmare a schimbărilor climatice și a invadării umane, potrivit primului raport al Națiunilor Unite despre animalele migratoare, publicat luni, conform Reuters.

Autorul principal al raportului privind starea speciilor migratoare din lume, Kelly Malsch: „Acest lucru arată cu adevărat importanța acțiunii pentru aceste specii”.

Convenția ONU din 1979 acoperă 1.189 de specii migratoare, 44% au înregistrat o scădere a numărului, potrivit raportului.

Amy Fraenkel este secretarul executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.

„ Cele mai mari două amenințări sunt într-adevăr supraexploatarea, precum și distrugerea și fragmentarea habitatului. Una dintre surprizele raportului a fost să constatăm că pentru unele specii, de fapt, supraexploatarea este o amenințare mai mare. Aceasta este cheia. Pentru că în trecut a fost a înțeles că pierderea habitatului a fost într-adevăr principalul motiv de îngrijorare. Deci ambele sunt și, desigur, există și alte amenințări, cum ar fi poluarea și schimbările climatice, care sunt, de asemenea, în joc.”

Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, activități precum vânătoarea și pescuitul afectând cel puțin 70% din speciile de pe lista ONU.

Pierderea habitatului a afectat până la 75% din specii – subliniind nevoia unei mai mari conectivitati între ecosistemele izolate.

Presiunile sunt, de asemenea, agravate de schimbările de temperatură, care perturbă sincronizarea migrațiilor.

Fraenkel spune că raportul oferă „o direcție foarte clară” cu privire la ceea ce trebuie să facă guvernele pentru a aborda amenințările la adresa speciilor migratoare.

Weekend-ul în care se numără păsările

De mai bine de 30 de ani, în primul sfârşit de săptămână din octombrie, pe întregul continent, se desfăşoară EuroBirdwatch, un eveniment anual de observare a păsărilor migratoare.

Deşi în accepţiunea generală migraţia presupune în primul rând plecarea păsărilor spre ţările calde, există şi o migraţie a păsărilor care vin în România. Cu această ocazie, pot fi observate specii care ne consideră ţară caldă, precum acvila ţipătoare mare, eretele vânăt sau şoimul de iarnă, scrie Agerpres.

În acest sfârşit de săptămână, Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează la Agigea o nouă ediţie a maratonului “Big Day”. Însă toţi iubitorii de natură sunt invitaţi să se bucure de migraţia de toamnă şi să observe cât mai multe păsări. Cei care cunosc speciile pot folosi aplicaţia gratuită Ornitodata, iar cu ajutorul datelor introduse aici se vor realiza clasamente naţionale. Anul trecut, în România, cu ocazia EuroBirdwatch, au fost observate peste 13.000 de exemplare de raţă mare, urmată de graur (peste 12.000 de exemplare) şi codobatura albă (5.124 de exemplare).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

După ce a anunțat că oficialii statului vor cumpăra produse românești, premierul Ciolacu se întâlnește cu oameni de afaceri americani

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește, în dimineața de 27 februarie 2024, cu oameni de afaceri americani, membri ai AmCham. Potrivit Guvernului României, premierul are prevăzută...
00:01:00

Rusia îl condamnă pe un militant pentru drepturile omului și laureat al premiului Nobel

Veteranul activist pentru drepturile omului, Oleg Orlov, a fost condamnat marți (27 februarie), de către un tribunal din Moscova, la doi ani și jumătate...

Scandal la Timișoara: Un bărbat a aruncat centrala termică peste mașina unui vecin. Apoi s-a rănit în mașina poliției

Un scandal a izbucnit, marţi seară, pe strada Bujorilor de la marginea oraşului Timişoara, între doi vecini. Unul dintre ei a aruncat centrala termică...
Ultima oră
Pe aceeași temă