11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăVideoSupraviețuitorii Holocaustului vorbesc despre ororile trecutului

Supraviețuitorii Holocaustului vorbesc despre ororile trecutului

Supraviețuitorii Holocaustului, Bernhard Offen și Gidon Lev, au vorbit vineri (26 ianuarie) cu Reuters despre ororile holocaustului, cu o zi înainte de aniversarea a 79 ani de la eliberarea Auschwitzului, conform Reuters.

Offen a trecut prin lagărul de concentrare Julag 1 din Plaszow, Mauthausen, a petrecut 3 luni la Auschwitz-Birkenau, unde a fost îndepărtat de naziști, în timp ce forțele aliate sovietice înaintau și, în cele din urmă, a fost eliberat de soldații americani de la „marșul morții” din Dachau.

„ Holocaustul a avut loc din cauza urii față de alții, să fim clari despre asta, în special evrei”, a spus Offen.

Un alt supraviețuitor al Holocaustului, Gidon Lev, în vârstă de 88 de ani, și-a pierdut 26 de membri ai familiei sale în lagărele de concentrare naziste. La vârsta de șase ani, Lev a fost plasat în ghetoul Theresienstadt și a petrecut acolo peste patru ani. El a spus că și-a pierdut copilăria, precum și familia.

Ani mai târziu, Lev își amintește încă de sentimentul omniprezent de foame permanentă care l-a chinuit, împreună cu speranța și voința de a supraviețui.

„ Copiii nu vor să moară. Copiii vor să rămână în viață”, a adăugat el, spunând că au lucrat suplimentar în tabără pentru o jumătate de cartof sau au încercat să le fure.

Ciolacu, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă şi promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o ţară democratică şi europeană, afirmă premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj transmis, astăzi, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Premierul arată că această zi comemorativă, marcată pe 27 ianuarie, are o puternică rezonanţă istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, şi reprezintă un memento că “cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului” nu trebuie să se repete.

Marcel Ciolacu aminteşte, de asemenea, de încercările repetate ale legionarilor de intimidare şi excludere a comunităţilor evreieşti din societate, care s-au materializat, în România, în acţiuni violente, distructive şi ucigaşe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă