-0.2 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeVideoSoldatul Travis King e în custodia SUA după ce Coreea de Nord...

Soldatul Travis King e în custodia SUA după ce Coreea de Nord l-a expulzat

Soldatul Travis King, care a intrat în Coreea de Nord în iulie, este în custodia SUA și se îndreaptă spre casă, după ce a fost expulzat de Coreea de Nord în China, au anunțat miercuri Statele Unite, potrivit Reuters.

 „ Statele Unite au asigurat întoarcerea soldatului Travis King din Republica Populară Democrată Coreea.” Soldatul american care a trecut ilegal granița în Coreea de Nord este în custodia SUA.

Soldatul Travis King a fugit brusc în nord în iulie.

Oficialii americani le-au spus reporterilor că părea să fie sănătos și bine dispus și că este „foarte fericit” că se întorcea acasă.

Guvernul suedez l-a preluat pe King din Coreea de Nord și l-a adus peste graniță, în China, unde a fost dus în custodia SUA.

„ Nu aș vrea să speculez cu privire la nicio motivație din partea nord-coreeană. Și nu știu dacă aș lua de la publicația Herald că a avut loc o descoperire în relațiile diplomatice. Evident, suntem încântați că i-am asigurat întoarcerea. Suntem foarte recunoscători guvernului Suediei pentru munca sa ca putere protectoare pe care a făcut-o pentru a facilita transferul lui înapoi în Statele Unite”, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

La momentul trecerii frontierei, King a fost transportat de armata americană la aeroport pentru a se întoarce la unitatea sa de origine din Statele Unite.

De fapt, a părăsit aeroportul și s-a alăturat unui tur al zonei comune de securitate, de la granița puternic fortificată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, unde a fugit în ciuda încercărilor gardienilor sud-coreeni și americani de a-l opri.
Cazul său șocant a declanșat discuții aprinse în cadrul guvernului SUA, dar Washingtonul a refuzat să-l declare prizonier de război.

În schimb, Coreea de Nord pare să fi tratat cazul său ca pe unul al imigrației ilegale. Phenianul a spus că el căuta un refugiu, din cauza discriminării rasiale, din cadrul armatei americane.

Un purtător de cuvânt al mamei lui King și-a exprimat recunoștința față de Armată pentru că a asigurat eliberarea fiului ei.

Un oficial american a refuzat să răspundă direct dacă King se va confrunta cu o înfățișare la curtea marțială.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă