13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăVideoSechestrarea unui tanc, difuzată la televiziunea de stat din Iran

Sechestrarea unui tanc, difuzată la televiziunea de stat din Iran

Iranul a confiscat joi un tanc cu țiței irakian, destinat Turciei, ca răzbunare pentru confiscarea de anul trecut a aceleiași nave și a petrolului său de către SUA, a informat presa de stat iraniană, o mișcare care ar putea alimenta tensiunile regionale, potrivit Reuters.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat vineri clipuri despre ceea ce a spus că forțele navale iraniene au capturat un tanc în Golful Oman.

Sechestrarea Sf. Nikolas, joi mai devreme, se află în centrul unei dispute majore între Washington și Teheran și probabil ar putea alimenta tensiunile regionale. Cisterna transporta țiței irakian destinat Turciei.

Software-ul de urmărire a navelor i-a arătat cursul – tancul și-a oprit sistemul de urmărire AIS în timp ce se îndrepta către un port iranian.

Autoritățile SUA au confiscat St. Nikolas anul trecut, într-o operațiune de sancțiuni, și când el a navigat sub un alt nume, Sueze Ryan.

Presa de stat iraniană a raportat că acțiunea de joi a fost o răzbunare pentru confiscarea S.U.A.

Captura coincide cu multele săptămâni de atacuri ale milițiilor Houthi din Yemen, susținute de Iran, care vizează rutele maritime din Marea Roșie.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a condamnat joi acțiunile Iranului.

„Guvernul iranian ar trebui să elibereze imediat nava și echipajul său. Aceste acțiuni provocatoare și inacceptabile trebuie să înceteze. Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii noștri pentru a descuraja și a înfrunta întreaga gamă de comportament îngrijorător și destabilizator al Iranului în strânsă coordonare, desigur, cu comunitatea internațională”.

Un petrolier a fost capturat în Golful Persic și merge spre un port din Iran

Un petrolier care a fost vizat anul trecut de o dispută între Washington și Teheran a fost capturat, joi, de indivizi înarmați, în largul statului Oman, și se îndreaptă spre un port din Iran, afirmă surse maritime, potrivit gandul.ro.

Petrolierul St. Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, circula dinspre Irak spre Turcia, dar a fost capturat de indivizi înarmați în largul statului Oman.

Conform Comandamentului britanic pentru operațiuni maritime (UKMTO), ”echipajul a semnalat că la bordul navei au urcat în mod neautorizat patru-cinci persoane înarmate, la circa 50 de mile nautice (90 de kilometri) de zona Sohar din Oman”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile

Băncile din Uniunea Europeană vor fi obligate să ofere clienților plăți instant în toate țările membre, iar prețul plătit de către aceștia să...

Angajații din aeroporturi, protest în fața ministerului condus de Boloș

Peste 150 de sindicalişti, membri ai sindicatelor aeroportuare, pichetează sediul Ministerului Finanţelor, cerând exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă