16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăVideoRusia spune că luptătorii armeni din Karabakh încep să predea armele

Rusia spune că luptătorii armeni din Karabakh încep să predea armele

Rusia a spus că luptătorii armeni din Nagorno Karabakh au început să renunțe la arme – în urma unei operațiuni militare a Azerbaidjanului.

Luptătorii armeni au început să-și predea armele, a declarat ministerul rus al apărării, în urma unei operațiuni militare a Azerbaidjanului, potrivit Reuters.

Asta în timp ce trupele de menținere a păcii ruse – dintre care 2.000 de soldați sunt în regiunea separatistă – au distribuit ajutor umanitar.

Ministerul rus al Apărării a declarat că au fost predate până acum șase vehicule blindate, peste 800 de arme și aproximativ 5.000 de unități de muniție.

Armenii din Karabakh, care este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, au fost forțați să declare încetarea focului miercuri (20 septembrie). Asta după ce Azerbaidjanul a început ceea ce a numit o operațiune „antiteroristă”.

Aceasta a venit ca răspuns la moartea unora din trupele sale, în ceea ce Azerbaidjanul a spus că sunt atacuri din regiunea muntoasă.

Vineri (22 septembrie), armata Azerbaidjanului a îndepărtat un monument al tancului din Karabakh, care fusese un simbol al controlului armean.

Viitorul Karabakhului și a celor 120.000 de etnici armeni ai săi este acum în cumpănă.

Azerbaidjanul spune că vrea să integreze regiunea mult contestată.

Etnicii armeni spun că se tem că vor fi persecutați – și au acuzat lumea că i-a abandonat.

Armenii din Karabakh au declarat pentru Reuters că au fost în esență asediați, având puțină mâncare, electricitate sau combustibil. Au chemat marile puteri să-i ajute.

SUA s-au declarat profund îngrijorate de „acțiunile armatei azerbaijane”.

Azerbaidjan are în vedere o amnistie pentru luptătorii armeni din Karabakh care renunță la arme. S-a spus că armenii pot părăsi regiunea în Armenia dacă doresc.

Armenia, care a pierdut războiul din 2020, în fața Azerbaidjanului, în regiune, a amenajat un spațiu pentru zeci de mii de armeni din Karabakh.

Totuși, prim-ministrul Nikol Pashinyan spune că nu dorește ca aceștia să-și părăsească casele decât dacă este absolut necesar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă