21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăVideoRusia îl condamnă pe un militant pentru drepturile omului și laureat al...

Rusia îl condamnă pe un militant pentru drepturile omului și laureat al premiului Nobel

Veteranul activist pentru drepturile omului, Oleg Orlov, a fost condamnat marți (27 februarie), de către un tribunal din Moscova, la doi ani și jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de discreditarea forțelor armate rusești într-un proces ce a fost condamnat de observatorii internaționali ca motivat politic, potrivit Reuters.

Orlov, un lider al grupului de drepturi Memorial, care a câștigat o parte din Premiul Nobel pentru Pace în 2022, a fost acuzat după ce a participat la demonstrații împotriva războiului și a scris un articol intitulat „Au vrut fascismul. L-au primit”.

„Verdictul a arătat că articolul meu a fost corect și adevărat”, a spus Orlov, în vârstă de 70 de ani, în timp ce a fost dus cu cătușe după condamnare. El a fost aplaudat de susținătorii săi din sala de judecată de la Moscova, inclusiv de reprezentanți ai ambasadelor occidentale.

Memorial, fondat în 1989, a apărat libertatea de exprimare și a documentat încălcările drepturilor omului de pe vremea liderului sovietic Josef Stalin și până în prezent. După ce a fost desemnat ca „agent străin”, a fost interzis și dizolvat în Rusia în 2021.

Procuratura a spus că Orlov a arătat „ura politică față de Rusia”. În remarcile sale de încheiere a procesului de luni, el a condamnat „strangularea libertății” din țară, pe care a numit-o „distopie”.

Memorial a spus într-o declarație: „Sentința împotriva lui Oleg Orlov este o încercare de a îneca vocea mișcării pentru drepturile omului din Rusia și orice critică la adresa statului. Dar ne vom continua munca”.

VIDEO. Proteste în Rusia! Un activist, condamnat la patru ani de închisoare

Activistul pentru drepturile omului Fail Alsynov a fost condamnat miercuri, 17 ianuarie, la patru ani de închisoare într-o colonie penitenciară în republica rusă Bașkortostan, după ce un tribunal l-a găsit vinovat de incitare la ură etnică, ceea ce a provocat ciocniri între susținătorii săi și poliție. Imaginile difuzate de agenția locală de știri RusNews au arătat o mulțime adunată în semn de protest față de sentință.

Agențiile de presă independente de limbă rusă au declarat că poliția a tras cu gaze lacrimogene și a efectuat arestări după ce au izbucnit încăierări cu o mulțime mare de oameni care se adunaseră pentru a-l susține pe activistul Fail Alsynov. Nu era clar câte persoane au fost reținute.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

BEC a stabilit că alegătorii ce au domiciliul în străinătate și reședința în țară din 11 aprilie nu vor vota la alegerile locale

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă