18.4 C
București
miercuri, 30 aprilie 2025
AcasăVideoPoliția folosește gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Sri Lanka

Poliția folosește gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Sri Lanka

Poliția din Colombo a tras marți (30 ianuarie) cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra protestatarilor care se opun creșterii abrupte a taxelor și crizei economice din Sri Lanka, conform Reuters.

Aproximativ 10.000 de protestatari s-au alăturat demonstrației, convocată de principalul partid de opoziție, United People’s Power, care protestează și împotriva costului ridicat al vieții după ce guvernul a declarat faliment în aprilie 2022.

Liderul opoziției din Sri Lanka, Sajith Premadasa, s-a alăturat protestatarilor și a criticat guvernul pentru că a impus „cea mai inumană presiune asupra oamenilor” și „a împins 22 de milioane de oameni să moară de foame”.

Națiunea insulară se confruntă cu o criză economică gravă în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

Tot marți, banca centrală din Sri Lanka a menținut ratele dobânzilor constante, în conformitate cu așteptările pieței, renunțând la o reducere a ratelor, deoarece o nouă taxă amenința cu o presiune ascendentă asupra cheltuielilor și a alimentat îngrijorările cu privire la inflație.

La începutul anului 2024, Sri Lanka și-a majorat taxa pe valoarea adăugată (TVA) la 18% de la 15% pentru a îndeplini obiectivele de venituri, în cadrul programului de patru ani al FMI de 2,9 miliarde de dolari. Acest lucru ar putea declanșa o reînnoită creștere a ratei cheie a inflației din Sri Lanka, care a scăzut la 4%, la sfârșitul anului 2023 de la un maxim de 70% în septembrie 2022.

Poliția trage cu gaze lacrimogene în capitala Colombo la protestul studenților

Poliția antirevoltă a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene când studenții din Sri Lanka au mărșăluit la periferia capitalei Colombo miercuri (7 iunie) – Madushan Chandrajith, iar convocatorul Uniunii Studenților Interuniversitari spune că reducerile bugetare în educație și sănătate au dus la probleme la universități, potrivit Reuters.

Studenții mărșăluiau pentru a cere eliberarea studenților activiști arestați în protestele anterioare antiguvernamentale și pentru a obține ajutor privind costul ridicat al vieții printre mai multe cereri. Chandrajith a spus că scăderea bugetelor sub guvernul președintelui Ranil Wickremesinghe a prejudiciat studenții și a cerut o creștere a bursei lunare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ludovic Orban neagă acuzele că i-ar fi cerut lui Funeriu să se retragă în favoarea lui Nicușor Dan

Fostul premier Ludovic Orban neagă că i-ar fi cerut candidatului independent Daniel Funeriu să se retragă din cursa prezidențială în favoarea lui Nicușor Dan. O...

Franța și Germania evită recesiunea în primul trimestru din 2025: creșteri modeste, dar importante

Cele mai mari economii din zona euro, respectiv cele ale Franței și Germaniei, revin pe creștere, în ciuda contextului internațional dificil din ultima perioadă. Economia...

Topul orașelor din România în funcție de curățenia stradală: Râmnicu Vâlcea, Brașov și Miercurea Ciuc, printre cele mai curate

Conform indexului T.R.A.I. realizat de platforma Storia, Râmnicu Vâlcea, Brașov și Miercurea Ciuc sunt orașele din România cu cel mai înalt nivel de curățenie...
Ultima oră
Pe aceeași temă