18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăVideoPoliția folosește gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Sri Lanka

Poliția folosește gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Sri Lanka

Poliția din Colombo a tras marți (30 ianuarie) cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra protestatarilor care se opun creșterii abrupte a taxelor și crizei economice din Sri Lanka, conform Reuters.

Aproximativ 10.000 de protestatari s-au alăturat demonstrației, convocată de principalul partid de opoziție, United People’s Power, care protestează și împotriva costului ridicat al vieții după ce guvernul a declarat faliment în aprilie 2022.

Liderul opoziției din Sri Lanka, Sajith Premadasa, s-a alăturat protestatarilor și a criticat guvernul pentru că a impus „cea mai inumană presiune asupra oamenilor” și „a împins 22 de milioane de oameni să moară de foame”.

Națiunea insulară se confruntă cu o criză economică gravă în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

Tot marți, banca centrală din Sri Lanka a menținut ratele dobânzilor constante, în conformitate cu așteptările pieței, renunțând la o reducere a ratelor, deoarece o nouă taxă amenința cu o presiune ascendentă asupra cheltuielilor și a alimentat îngrijorările cu privire la inflație.

La începutul anului 2024, Sri Lanka și-a majorat taxa pe valoarea adăugată (TVA) la 18% de la 15% pentru a îndeplini obiectivele de venituri, în cadrul programului de patru ani al FMI de 2,9 miliarde de dolari. Acest lucru ar putea declanșa o reînnoită creștere a ratei cheie a inflației din Sri Lanka, care a scăzut la 4%, la sfârșitul anului 2023 de la un maxim de 70% în septembrie 2022.

Poliția trage cu gaze lacrimogene în capitala Colombo la protestul studenților

Poliția antirevoltă a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene când studenții din Sri Lanka au mărșăluit la periferia capitalei Colombo miercuri (7 iunie) – Madushan Chandrajith, iar convocatorul Uniunii Studenților Interuniversitari spune că reducerile bugetare în educație și sănătate au dus la probleme la universități, potrivit Reuters.

Studenții mărșăluiau pentru a cere eliberarea studenților activiști arestați în protestele anterioare antiguvernamentale și pentru a obține ajutor privind costul ridicat al vieții printre mai multe cereri. Chandrajith a spus că scăderea bugetelor sub guvernul președintelui Ranil Wickremesinghe a prejudiciat studenții și a cerut o creștere a bursei lunare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă