3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeVideoMacron: Franța își va retrage trupele din Niger

Macron: Franța își va retrage trupele din Niger

Franța urmează să pună capăt cooperării militare și-și va retrage trupele din statul Niger, adică cei 1.500 de militari din țara africană, până la sfârșitul anului, după o lovitură de stat militară din iulie, a declarat președintele francez Emmanuel Macron duminică (24 septembrie), conform Reuters.

Mișcarea dă o lovitură de ciocan operațiunilor Franței de combatere a terorismului în Sahel și influenței Franței în regiune, dar Macron a spus că Franța „nu va fi ținută ostatică de puciști”.

„ Franța a decis să-și recheme ambasadorul și să pună capăt cooperării sale militare cu Niger”, a declarat Macron într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 și France 2 din Franța.

Macron a spus că îl consideră în continuare liderul legitim al țării pe președintele Mohammed Bazoum, ales în mod democratic, deținut în prezent prizonier de liderii loviturii de stat și l-a informat despre decizia sa.

Premierul regimului militar din Niger negociază ca forțele franceze să se retragă

Premierul numit de regimul militar din Niger a afirmat luni că sunt “în curs” discuţii pentru ca forţele franceze staţionate în ţară să se retragă “rapid”, sperând în acelaşi timp că va fi menţinută “cooperarea” cu Franţa, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Reamintind că guvernul de la Niamey a denunţat acordurile militare cu Parisul, Ali Mahaman Lamine Zeine a declarat că forţele franceze “se află într-o poziţie de ilegalitate” şi a estimat că “discuţiile în curs ar urma să permită retragerea acestor forţe foarte rapid”.

“Ceea ce ne interesează, dacă este posibil, este să menţinem cooperarea cu o ţară cu care am împărtăşit o mulţime de lucruri”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Tensiunile diplomatice sunt la maxim între junta militară instalată la putere după lovitura de stat din 26 iulie şi Franţa care nu îi recunoaşte legitimitatea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...
Ultima oră
Pe aceeași temă