4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăȘtirile zileiLula da Silva spune că este pregătit pentru votul final al Braziliei

Lula da Silva spune că este pregătit pentru votul final al Braziliei

Lula da Silva nu a câștigat din primul tur al alegerilor prezidențiale, dar spune că este gata pentru votul final al cetățenilor Braziliei.

Candidatul de stânga la președinție al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat duminică (2 octombrie) că este pregătit pentru un nou scrutin, după ce a obținut 48,4% din buletinele de vot în primul tur al alegerilor.

Lula da Silva va aștepta votul final al Braziliei din al doilea tur de scrutin fără să se proclame de pe acum câștigător

Alegerile prezidențiale din Brazilia se pregătesc pentru un nou tur de scrutin, au declarat autoritățile electorale, după ce revenirea surprinzătoare a președintelui Jair Bolsonaro din primul tur a stricat speranțele rivalului Luiz Inacio Lula da Silva de a câștiga definitiv.

Cu 99,7% din voturile electronice numărate, Lula a fost în frunte cu 48,4% din voturi față de 43,3% pentru Bolsonaro, a raportat autoritatea electorală națională. Întrucât niciunul nu a obținut o majoritate de sprijin, cursa va fi decisă în al doilea tur de scrutin pe 30 octombrie

Lula da Silva a spus că nu și-a revendicat niciodată victoria din primul tur.

Bolsonaro duce o luptă electorală dură după patru ani grei în Brazilia

După ce a gestionat greșit pandemia COVID-19 și nu a reușit să ridice standardele de viață pentru mulți brazilieni, președintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, se confruntă acum cu ceva de neconceput: o posibilă înfrângere în primul tur în fața celui mai disprețuit rival al său, fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Fostul lider brazilian Luiz Inacio Lula da Silva părea să aibă un avantaj incontestabil în ultima linie dreaptă a alegerilor prezidențiale din țară, sondajele de opinie arătând că l-ar putea învinge pe actualul președinte Jair Bolsonaro în primul tur duminică.

Dacă Lula obține peste 50% din voturi, ar putea evita un tur de scrutin la 30 octombrie, ceea ce ar însemna un sfârșit rapid pentru Bolsonaro, de extremă dreapta.

Actualul președinte, care vorbește dur, a fost ales în 2018 pe baza promisiunilor de a curăța politica braziliană și de a moderniza economia.

Dar, după ce a gestionat greșit o criză globală de sănătate și nu a reușit să ridice standardele de viață pentru mulți brazilieni, Bolsonaro se confruntă cu o posibilă înfrângere în primul tur în fața lui Lula, rivalul său cel mai disprețuit.

„Am impresia că realegerea președintelui Bolsonaro este foarte dificilă. Am impresia că va pierde alegerile, nu știu sigur dacă în primul sau în al doilea tur. Cred că va fi într-un al doilea tur de scrutin, dar vor fi alegeri dificile, foarte contestate”, spune Jose Luiz Niemeyer de la universitatea privată de cercetare IBMEC din Brazilia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

În atacul asupra Congresului SUA din ianuarie 2021 se anunță și alte inculpări

Grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului SUA desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat...

PIB-ul țării a crescut. Ce spun datele INS

Produsul Intern Brut a înregistrat faţă de acelaşi trimestru din anul 2021 o creştere cu 4,0% pe seria brută şi de 4,7% pe seria...

Ursula von der Leyen vrea ca țările din Balcanii de Vest să se distanțeze de Rusia și China

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut marţi ţărilor din Balcanii de Vest, la summitul de la Tirana, să se disocieze de...
Ultima oră
Pe aceeași temă