5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeVideoLiderul opoziției liberiene Joseph Boakai a câștigat alegerile

Liderul opoziției liberiene Joseph Boakai a câștigat alegerile

Președintele Liberiei, George Weah, a recunoscut vineri (17 noiembrie) înfrângerea electorală în fața liderului opoziției Joseph Boakai după o cursă strânsă, care a câștigat alegerile, punând capăt unei președinții afectate de acuzații de corupție cu fonduri, dar el va ajuta la asigurarea unei tranziții fără probleme a puterii în națiunea volatilă africană, conform Reuters.

Boakai, 78 de ani, un fost vicepreședinte care a pierdut în fața lui Weah, la alegerile din 2017, a condus cu 50,9% din voturi față de 49,1% ale lui Weah, când erau aproape toate voturile numărate, a declarat vineri comisia electorală a țării.

Rezultatul marchează o schimbare bruscă față de 2017, când legenda mondială a fotbalului Weah, venită pe un val de speranță, l-a învins pe Boakai cu 62% din voturi. De atunci, mulți au devenit dezamăgiți de lipsa progresului: sărăcia, șomajul, insecuritatea alimentară și alimentarea deficitară cu energie electrică persistă.

Concesia lui Weah deschide calea pentru cel de-al doilea transfer democratic de putere al Liberiei în peste șapte decenii – primul a fost când Weah a ajuns la putere în urmă cu șase ani.

Comentariile sale s-au remarcat în Africa de Vest și Centrală, unde au avut loc opt lovituri de stat militare în trei ani, erodând încrederea în democrație. Când alegerile au loc în regiune, acuzațiile de fraudă abundă, iar rezultatele sunt adesea contestate în instanță.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Voleibalistele de la CSM Lugoj, aproape de sferturile Cupei Challenge

CSM Lugoj a făcut un pas important spre calificarea în sferturile de finală ale Cupei Challenge la volei feminin, după ce a învins în...

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu de Ziua Națională a României

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Edi Iordănescu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Naționale a României. În mesajul publicat pe site-ul Federației Române...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă