19.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din Ucraina Lavrov: Navele care sosesc în Ucraina vor fi supuse verificării dacă au...

 Lavrov: Navele care sosesc în Ucraina vor fi supuse verificării dacă au arme

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat duminică că navele care vin în porturile din Ucraina pentru a ridica cereale suplimentare vor fi „inspectate pentru a se asigura că nu aduc arme”.

Într-o adresă către Liga Arabă de la Cairo, Lavrov a spus că orice nave care poartă arme ar fi „în detrimentul încetării conflictului continuu”, potrivit Reuters.

„ În marea liberă, Rusia, Turcia, împreună cu un alt participant a cărui identitate ar trebui stabilită, vor supraveghea convoaiele către strâmtori, iar dacă navele vin să culeagă cereale suplimentare din porturile ucrainene, pe drum, navele vor fi inspectate pentru a se asigura că nu aduc arme care ar fi doar în detrimentul încetării conflictului continuu”.

Lavrov vrea ca navele care sosesc în Ucraina după cereale să nu aducă arme care să fie în detrimentul încetării războiului

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a perturbat transporturile și a accelerat creșterea prețurilor la nivel mondial la mărfuri.

De la începutul războiului, o blocadă a porturilor ucrainene de către flota rusă de la Marea Neagră a oprit zeci de milioane de tone de cereale, agravând blocajele lanțului global de aprovizionare.

Egiptul este unul dintre cei mai importanți importatori de grâu din lume și anul trecut a luat aproximativ 80% din aceste importuri din Rusia și Ucraina.

Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de cereale

Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, au declarat Turcia și ONU, sporind astfel speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la o ceremonie de semnare a acordului la ora 13:30 GMT, au declarat cele două părți.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care ar urma să co-semneze acordul, și președintele turc Tayyip Erdogan au fost prezenți.

Dar luptele au continuat nestingherite în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, un consilier prezidențial de la Kiev a declarat că nu va semna niciun document cu Rusia, ci doar acorduri paralele privind exporturile de cereale cu Națiunile Unite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

Tramvaiele opresc din nou în stația Eroii Revoluției. Zona a devenit cel mai nou și mai modern reper urban din Capitală

De la începutul acestei săptămâni, tramvaiele de pe liniile 1, 7, 10, 19 și 25 opresc în stația „Piața Eroii Revoluției”. În urma lucrărilor de modernizare...

Pot serviciile profesionale SEO să crească vizibilitatea online a afacerii tale?

Pentru că timpurile o impun, iar preferințele clienților merg într-o anumită direcție, nicio afacere nu va avea succes astăzi dacă nu va avea o...
Ultima oră
Pe aceeași temă