12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalJaponezii vizitează un altar controversat la aniversarea celui de-al Doilea Război Mondial

Japonezii vizitează un altar controversat la aniversarea celui de-al Doilea Război Mondial

Japonezii au mers în pelerinaj la un altar controversat, odată cu aniversarea capitulării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mii de rezidenți japonezi și mai mulți politicieni au vizitat, luni (15 august), controversatul altar Yasukuni din Tokyo, cea de-a 77-a aniversare de la capitularea Japoniei, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda căldurii înăbușitoare, oamenii au început să facă coadă de dimineață devreme pentru a face rugăciuni în fața altarului și au păstrat împreună un moment de reculegere la amiază. Un mic grup de activiști de dreapta, unii purtând steaguri, au mărșăluit și au scandat sloganuri în altar.

Japonezii au mers la un altar ce marchează sfârștiul celui de al Doilea Război Mondial, la a 77-a aniversare de la capitulare

Mai mulți politicieni, inclusiv ministrul Securității Economice Sanae Takaichi, împreună cu Koichi Hagiuda, șeful consiliului de cercetare politică al Partidului Liberal Democrat (LDP) și un aliat cheie al fostului prim-ministru Shinzo Abe, ucis, au vizitat de asemenea locul.

Yasukuni, văzut ca un simbol al militarismului trecut al Japoniei, onorează morții din război, inclusiv 14 lideri din cel de-al Doilea Război Mondial, condamnați de un tribunal aliat drept criminali de război „de clasă A”, făcându-l astfel un punct de foc în tensiunile cu China și Coreea de Sud.

Așa ar începe cel de-al treilea război mondial

La fel ca acum, înaintea declanșării celui de-al doilea război mondial, liderii marilor puteri ale lumii vorbeau despre iminența declanșării războiului. Nimeni nu voia să cedeze nimic. Premisele celui de-al treilea război mondial se văd ca umbrele în peștera inițiatică.

Totuși, în 30 septembrie 1938, premierul Franței Édouard Daladier, împreună cu neexperimentatul prim ministru al Marii Britanii, Neville Chamberlain, s-a dus în Germania să-i pilească lui Adolf Hitler colții. Prin Acordul de la München, marile puteri europene au permis trupelor germane să ocupe Sudetele, de dragul „păcii pentru vremea noastră,” așa cum aveau să spună. Cehoslovacia mobilizase deja peste un milion de soldați și era pregătită să lupte pentru independență, dar nu i s-a permis să participe la conferință.

Mirarea tâmpă a lui Chamberlain și nasul lui Winston

Întors în patrie, naivul Chamberlain a asigurat națiunea britanică de pace “pentru vremurile noastre.” Winston Churchill, unul dintre criticii săi aprigi, i-a răspuns: ”Ai avut de ales între război și lipsă de onoare. Ai ales lipsa de onoare și vei avea război.” Zis și făcut.

În același timp, Daladier și Chamberlain au amenințat conducerea statului cehoslovac că va fi responsabilă de război. Astfel, președintele Edvard Beneš a capitulat. Forțele germane au intrat în Sudeția, fără opoziție. Curând, forțele poloneze și maghiare au invadat celelalte părți din Cehoslovacia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă