10.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăVideoFostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după...

Fostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după 16 ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul deceniului lui de guvernare, în anii 1990, a fost eliberat miercuri (6 decembrie) din închisoare în ciuda criticilor din partea unei instanțe internaționale pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

Cea mai înaltă instanță a țării a decis marți (5 decembrie) în favoarea unui recurs pentru restabilirea grațierii pentru Fujimori, în vârstă de 85 de ani, din motive umanitare. Curtea Interamericană a Drepturilor Omului (CIDH) a cerut anterior blocarea mișcării.

Fostul președinte, ai cărui medici spun că are probleme grave de sănătate, a fost filmat miercuri, ieșind din închisoare purtând un tub de respirație și o mască. Copiii lui l-au îmbrățișat înainte de a se urca într-o mașină, care l-a dus la casa fiicei sale mai mari și moștenitoarea politică, Keiko.

„ Astăzi, în sfârșit, îl avem pe tatăl nostru acasă”, a spus Keiko printr-un megafon la ușa casei ei, unde acum se așteaptă să locuiască tatăl ei. „Nu există ură sau resentimente în inima mea, ci recunoştinţă”.

În timp ce Fujimori a părăsit închisoarea, imaginile de la televiziunea locală au arătat o mulțime de suporteri aplaudând și împingându-se în mașina lui, în timp ce aceasta încerca să părăsească incinta închisorii de la periferia orașului Lima.

Fujimori a fost condamnat în 2009 pentru că a ordonat masacrul a 25 de persoane în 1991 și 1992, în timp ce guvernul său lupta cu organizația maoistă Calea Luminoasă.

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, condamnat la 25 de ani de închisoare, a fost grațiat

Fujimori este în prezent spitalizat, fiind internat la terapie intensivă.

Preşedintele Republicii “a decis să acorde graţiere umanitară lui Alberto Fujimori şi altor şapte persoane aflate într-o situaţie similară”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Graţierea a fost acordată ca răspuns la o cerere făcută de deţinut în urmă cu două săptămâni, a precizat preşedinţia peruană.

Fostul preşedinte al Republicii Peru a fost supus unui control medical în urmă cu o săptămână în penitenciarul unde se află închis din 2007. În urma controlului medical “s-a stabilit că Fujimori suferă de o boală degenerativă şi incurabilă, şi condiţiile din închisoare reprezintă un pericol pentru viaţa, sănătatea şi integritatea sa fizică”, se precizează în comunicat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

DACĂ V-AȚI VACCINAT “ANTI-COVID”, NU MAI CONSUMAȚI BĂUTURI ENERGIZANTE!!!

Spuneam mai devreme, „Energizantele, noua cauză a deceselor subite ale oamenilor tineri și aparent sănătoși. „Energizant” e noua denumire pentru Vaccin?” Se pare că...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Prostia și incultura nasc șerpi în artă, dar îmbrățișează monștrii coaliției

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat din nou că prostia și incultura nasc monștri! Unul dintre cele mai recente exemple a fost înregistrat în Iași, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă