4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăVideoComitetul Nobel: câștigătorii Premiului pentru Medicină au salvat milioane de vieți

Comitetul Nobel: câștigătorii Premiului pentru Medicină au salvat milioane de vieți

Comitetul Nobel este recunoscător față de câștigătorii Premiului pentru Medicină, mulțumindu-le pentru faptul că au salvat milioane de vieți, potrivit Reuters.

Omul de știință maghiar Katalin Kariko și colegul american Drew Weissman, care s-au întâlnit la coadă la un fotocopiator, înainte de a face descoperiri de molecule de ARNm, care au deschis calea vaccinurilor COVID-19, au câștigat luni (2 octombrie) Premiul Nobel pentru Medicină 2023.

Rickard Sandberg, membru al Adunării Nobel la Institutul Karolinska, a declarat că împreună au salvat milioane de vieți, în timp ce Gunilla Karlsson Hedestam, președintele Comitetului Nobel, a lăudat exemplul „frumos” al descoperirii a ceva care mai târziu poate deveni util pentru întreaga lume.

Premiul, printre cele mai prestigioase din lumea științifică, a fost selectat de Adunarea Nobel a Universității de Medicină a Institutului Karolinska din Suedia și aduce și 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari) de împărțit între cei doi câștigători.

Cei doi laureați în 2005 au dezvoltat în comun așa-numitele modificări ale bazei nucleozide, care împiedică sistemul imunitar să lanseze un atac inflamator împotriva ARNm fabricat în laborator, văzut anterior ca un obstacol major împotriva oricărei utilizări terapeutice a tehnologiei.

Premiul pentru medicină dă startul premiilor Nobel din acest an, celelalte cinci urmând să fie dezvăluite în zilele următoare.

VIDEO: Katalin Kariko şi Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager, au câștigat premiul Nobel pentru medicină

Katalin Kariko din Ungaria și Drew Weissman din SUA au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2023 datorită descoperirilor care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente împotriva COVID-19, a anunțat luni (2 octombrie) organismul care acordă premiul.

Premiul, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică, este selectat de Adunarea Nobel a universității de medicină Karolinska Institute din Suedia.

Kariko a găsit o modalitate de a împiedica sistemul imunitar să declanșeze o reacție inflamatorie împotriva ARNm produs în laborator, considerată anterior un obstacol major împotriva oricărei utilizări terapeutice a ARNm.

Împreună cu Weissman, ea a demonstrat în 2005 că ajustările la nucleozide, literele moleculare care scriu codul genetic al ARNm, pot menține ARNm sub radarul sistemului imunitar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Până la ora 19,30, au votat 9.066.856 de alegători, reprezentând 50,34% din numărul celor înscrişi în listele electorale

Au votat peste 9 milioane de români, mai mulți decât la alegerile prezidențiale din 2019, la aceeași oră  Cristian Popescu Piedone a primit o amendă...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă