11.8 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeVideoVIDEO: Katalin Kariko şi Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager,...

VIDEO: Katalin Kariko şi Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager, au câștigat premiul Nobel pentru medicină

Katalin Kariko din Ungaria și Drew Weissman din SUA au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2023 datorită descoperirilor care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente împotriva COVID-19, a anunțat luni (2 octombrie) organismul care acordă premiul.

Premiul, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică, este selectat de Adunarea Nobel a universității de medicină Karolinska Institute din Suedia.

Kariko a găsit o modalitate de a împiedica sistemul imunitar să declanșeze o reacție inflamatorie împotriva ARNm produs în laborator, considerată anterior un obstacol major împotriva oricărei utilizări terapeutice a ARNm.

Împreună cu Weissman, ea a demonstrat în 2005 că ajustările la nucleozide, literele moleculare care scriu codul genetic al ARNm, pot menține ARNm sub radarul sistemului imunitar.

Premiul pentru medicină dă startul premiilor din acest an, celelalte cinci premii urmând să fie dezvăluite în zilele următoare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă