31 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiCiocniri la un miting împotriva proiectului de pensii din Franța

Ciocniri la un miting împotriva proiectului de pensii din Franța

S-a lăsat cu mai multe ciocniri între protestatari și poliție la un miting împotriva proiectului de pensii din Franța ce a adus un întreg val de indignare în toată țara.

Grupuri îmbrăcate în negru marți (28 martie), au incendiat coșurile de gunoi și au aruncat cu proiectile în poliția din Paris, care a atacat asupra lor și a aruncat cu gaze lacrimogene în confruntări la marginea unui marș împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege a pensiilor profund nepopular, potrivit Reuters.

Ciocniri au izbucnit și la mitinguri similare în alte orașe, inclusiv Rennes, Bordeaux și Toulouse, cu o sucursală a unei bănci și mașini incendiate în Nantes.

Cu toate acestea, în timp ce frustrarea publică a evoluat într-un sentiment mai larg anti-Macron, a existat mai puțină violență decât săptămâna trecută, iar mitingurile au fost în mare parte pașnice.

La începutul zilei, guvernul a respins cererea sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care ridică vârsta de pensionare cu doi ani la 64 de ani, înfuriind liderii sindicali ai muncii care au spus că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză.

Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevei de la mijlocul lunii ianuarie pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege. Sindicatele au spus că următoarea zi de proteste la nivel național va fi pe 6 aprilie.

Protestatarii împotriva reformei pensiilor blochează muzeul Luvru din Paris

Protestatarii sindicali supărați de decizia președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare din Franța fără un vot final în parlament au blocat luni (27 martie) muzeul Luvru din Paris, frustrând mulțimile de vizitatori.

Manifestând pașnic împotriva planurilor de a face ca majoritatea francezilor să lucreze cu doi ani în plus până la 64 pentru a echilibra bugetul pensiilor, un număr mic de protestatari s-au adunat la poalele piramidei de sticlă de la muzeul Luvru. Pe un banner scria „Retrăgeți-vă la 60 de ani – munciți mai puțin pentru a trăi mai mult”. O coadă de turiști dezamăgiți șerpuia prin curte.

Printre protestatarii de la muzeul Luvru din Paris s-au numărat și angajații celebrei instituții înainte de a zecea rundă de greve

Angajații de la Luvru s-au numărat printre protestatarii din fața celebrului muzeu.

Protestul a avut loc cu o zi înaintea celei de-a zecea runde de greve și marșuri de stradă la nivel național și a urmat violențelor din orașele din Franța din cauza schimbărilor sistemului de pensii.

Separat, poliția din Paris a declarat că efectuează o operațiune pentru a preveni adunările neautorizate în fața Centrului Pompidou, un alt muzeu de referință din Paris.

VIDEO: Proteste în Franța din cauza pensiilor

Luni, 20 martie, protestatarii pentru reforma pensiilor din orașul Rennes, din vestul Franței, s-au luptat cu poliția în timp ce ridicau baricade în flăcări pentru a bloca traficul pe o autostradă.

Câteva sute de persoane s-au adunat pentru proteste, care a început în jurul orei 6:30 a.m. și a oprit în jurul orașului.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă