7.4 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăVideoCandidat la președinție: Taiwanul aparține poporului său

Candidat la președinție: Taiwanul aparține poporului său

Suveranitatea și independența Taiwanului aparțin poporului său, a declarat sâmbătă liderul care este favorit să fie președinte, într-o dezbatere des ținută cu ceilalți doi candidați, dominată de argumente legate de China și de tensiunile din strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters.

Vicepreședintele Lai Ching-te, candidatul la președinție al Partidului Democrat Progresist, de la guvernare, a reiterat că este deschis la discuții cu China. El a adăugat că Taiwan-ul și China nu sunt subordonate una alteia.

China a respins în mod repetat ofertele sale de dialog, deoarece crede că este un separatist periculos.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan au loc pe 13 ianuarie, în timp ce China a intensificat presiunea militară și politică pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate asupra insulei. Avioane de război chineze au fost trimise regulat în strâmtoare.

În general, Lai a condus sondajele de opinie cu aproximativ cinci puncte.

Dar unii l-au plasat mult mai aproape de principalul său adversar, Hou Yu-ih, de la cel mai mare partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang. Hou l-a acuzat pe Lai că l-a mânjit cu acuzații de a fi pro-China.

Hou a spus că se opune independenței Taiwanului și modelului de autonomie al Chinei, „o țară, două sisteme”, pe care niciun partid principal nu îl susține.

El a adăugat că „a menține legăturile strânse cu Statele Unite, în timp ce se face pace cu China este soluția problemei”.

Al treilea candidat la președinție este fostul primar al capitalei Taipei, Ko Wen-je de la micul Partid Popular din Taiwan.

El a spus că concluzia sa în relația cu China a fost protecția actualului sistem politic și a modului de viață din Taiwan. China a descris alegerile drept o alegere între război și pace.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Salarii mai mari pentru angajații Primăriei Capitalei

Primăria Capitalei are în plan să mărească salariile angajaților. În acest sens, în cursul zilei de mâine, Consiliul General al Capitalei va dezbate...

Teodosie – cel care transformă economiile acumulate prin post în mană cerească

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a decretat trei zile de post și rugăciune, spre înlătuarea demonilor care nu-i...

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă