31 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăVideoBeijing: Rapoartele hackerilor chinezi sunt acte defăimătoare ale SUA

Beijing: Rapoartele hackerilor chinezi sunt acte defăimătoare ale SUA

Ministerul de Externe al Chinei a declarat joi (25 mai) că rapoartele hackerilor chinezi cum că spionează infrastructura critică din SUA sunt o campanie defăimătoare și de dezinformare inițiată de Statele Unite ale Americii(SUA), potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat că acuzațiile de piraterie informatică au fost o „campanie colectivă de dezinformare” din țările Five Eyes, o referire la grupul de partajare a informațiilor format din Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă, Australia și Regatul Unit.

Rapoartele hackerilor chinezi sunt acțiuni defăimătoare, puse la cale de SUA, pentru a-și extinde canalele de dezinformare

Mao a adăugat că această campanie a fost lansată de Statele Unite din motive geopolitice și că raportul analiștilor Microsoft arată că guvernul american își extinde canalele de dezinformare dincolo de agențiile guvernamentale.

Agențiile de informații occidentale și Microsoft au declarat miercuri (24 mai) că un grup chinez de hacking, sponsorizat de stat, spionează o gamă largă de organizații din infrastructura critică din SUA, de la telecomunicații la centre de transport.

Date ultrasecrete ale US Navy, sustrase de hackeri chinezi

Anchetatorii americani au declarat pentru Washington Post că acțiunile au început în ianuarie și februarie din partea unei divizii a Ministerului chinez pentru Securitatea Statului, care operea-ză din provincia chineză Guangdong. Antreprenorul, care nu a fost numit în raport, lucra pentru Naval Undersea Warfare Center, cu baza în Newport, Rhode Island, și efectua cercetări pentru submarine și sisteme de arme pentru dotarea acestora. După cum subliniază publicația americană, hackerii au descărcat date care cuprind informații relative la sisteme criptografice submarine și la un proiect prea puțin cunoscut numit Sea Dragon.

Pentagonul nu a vorbit prea mult despre Sea Dragon, lansat în 2012, precizând numai că viza adaptarea tehnologiilor militare existente la noi aplicații. La cererea Navy, ziarul nu a dezvăluit informații referitoare la noul sistem de rachete compromis, dar a precizat că proiectul era pentru o rachetă supersonică anti-nave care putea fi lansată de pe submarine. Această violare a datelor confidențiale se înscrie în cadrul eforturilor îndelungate ale Chinei de a slăbi avantajul SUA în materie de tehnologie militară și de a deveni puterea proeminentă în Asia de Est. Iar informația vine într-un moment în care Administrația Trump caută să obțină susținerea Beijingului pentru a convinge Coreea de Nord să abandoneze armele nucleare, deși tensiunile persistă între SUA și China asupra problemelor comerciale și de apărare. În urmă cu câteva zile, președintele Donald Trump declara că regimul de la Phenian rămâne un pericol nuclear, deși la summitul Trump-Kim au fost convenite anumite obligații de dezarmare nucleară a Coreii de Nord.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă