10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStiaţi că......

Stiaţi că……

Prima proiecţie a unei imagini pe un ecran a fost realizată de un preot german? În 1646, Athanasius Kircher a folosit o lumânare pentru a proiecta umbra mâinilor sale pe o pânză albă.

Primele imagini televizate transmise de la bordul unui obiect spaţial, mai precis satelitul american Explorer IV, au fost receptate în anul 1959, pe 7 august?

Principala acuzaţie adusă televizorului este favorizarea sedentarismului mai ales în rândul copiilor? Micuţii ajung dependeţi de privitul al televizor, au tentaţia de a petrece ore în şir vizionând diferite programe televizate şi de a ronţăi alimente. Astfel apar afecţiuni precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare precoce.

Televizorul este mai puţin nociv pentru vedere decât calculatorul? Ochiul este relaxat şi nu necesită efort de adaptare dacă privim la televizor de la o distanţă medie de cinci metri.

Aparat foto

Ştiaţi că aparatele digitale au foarte multe lucruri în comun cu aparatele foto analogice, cu peliculă? Aparatele digitale folosesc obiective şi sisteme de focalizare la fel ca şi cele cu film. Diferenţa constă în modul în care captează şi redau imaginile.

Aparatele foto digitale folosesc senzori de imagine pentru memorarea iniţială a imaginii? Există două tipuri de senzori de imagine: CCD-charge-couple device şi CMOS-complementarz metal oxide semiconductor. Pentru CCD, în anul 2009, s-a obţinut premiul Nobel pentru fizică.

Creme

Nu doar pielea trebuie apărată de acţiunea nocivă a razelor solare, ci şi plantele? Unele plante şi-au dezvoltat o barieră proprie împotriva soarelui. Uleiurile obţinute din aceste plante pot ajuta în procesul de protecţie a epidermei, însă factorul de protecţie al acestora este destul de scăzut. Astfel, uleiul de macadamia are un factor de protecţie UV6, uleiul de seminţe de susan şi de jojoba au factor de protecţie UV4, iar uleiul de nucă de cocos are un factor de protecţie UV2.

Prima cremă de soare eficientă a fost descoperită de către chimistul Will Baltzer în 1938? Produsul se numea „Gletscher Crème” şi se pare că avea factorul de protecţie 2. În 1940 farmacistul american Benjamin Green a creat, în locuinţa sa, prima cremă de protecţie solară folosită la scară largă. Crema avea culoarea roşie, era gelatinoasă şi lăsa pete pe haine, dar era eficientă. În timpul celui de al Doilea Război Mondial soldaţii americani au utilizat-o în timpul acţiunilor din Pacific  şi s-a estimat că avea un coeficient de protecţie 2. Puţin mai târziu, în anii ’40, farmacistul american stabilit în Miami Benjamin Greene a creat, în propria sa casă, prima cremă de protecţie solară folosită la scară largă. Substanţa avea culoarea roşie, era lipicioasă, avea textura unui jeleu şi, peste toate astea, lăsa pete pe haine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă