23.4 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalViitorul aviației: Avioane fără pilot

Viitorul aviației: Avioane fără pilot

O companie americană pregătește viitorul. Se pare că start-up-ul va proiecta avioane fără pilot, pentru a reduce costurile, notează Euronews.

Xwing, o companie nou înființată în Silicon Valley, este specializată în fabricarea de avioane standard capabile să zboare fără piloți, cu scopul de a eficientiza și ieftini călătoria cu avionul.

„Credem cu tărie că industria trece printr-o transformare destul de dramatică. În câțiva ani veți începe să vedeți rețele de taxiuri cu avioane electrice la nivel regional sau pe distanțe lungi și va fi un peisaj destul de diferit,” a declarat pentru AFP Marc Piette, șeful și fondatorul Xwing.

Compania lui Piette a dezvoltat un software capabil să se combine cu sistemele de control al zborului existente pentru a automatiza complet decolarea, zborul și aterizarea unei aeronave.

Contrar ideii că avioanele complet automatizate ar reprezenta un risc mai mare pentru siguranță, directorii Xwing susțin că o mai mare automatizare poate reduce riscurile de zbor.

„Cele mai multe accidente în aviație, din punct de vedere istoric, s-au datorat erorilor piloților – marea majoritate a acestora. Aș spune că acestea sunt sisteme destul de complexe, iar pilotul trebuie să suporte o mare încărcătură mentală atunci când trebuie să piloteze un avion. Și de aceea, automatizarea poate fi de ajutor, pentru că poți reduce acest volum de muncă”, spune Piette.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă