14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăTehnologieUE a covenit ca toate telefoanele mobile și tabletele să aibă același...

UE a covenit ca toate telefoanele mobile și tabletele să aibă același tip de încărcător

Apple va trebui să schimbe încărcătorul de pe iPhone-urile vândute în Europa până în 2024, după ce țările UE și legiuitorii au convenit, în premieră mondială, asupra unui singur port de încărcare mobil pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto.

Intervenția politică, despre care Comisia Europeană a afirmat că va ușura viața consumatorilor și le va permite acestora să economisească bani, a venit după ce companiile nu au reușit să ajungă la o soluție comună, notează euronews.

Bruxelles-ul face presiuni pentru un singur port de încărcare pentru telefoane mobile de mai bine de zece ani, ca urmare a plângerilor utilizatorilor de iPhone și Android.

iPhone-urile se încarcă de la un cablu Lightning, în timp ce dispozitivele cu Android utilizează conectori USB-C.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, potrivit unui studiu al Comisiei din 2019.

“Până în toamna anului 2024, USB Type-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto din UE”, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

Șeful industriei UE, Thierry Breton, a declarat că acordul va economisi aproximativ 250 de milioane de euro pentru consumatori.

“De asemenea, va permite noilor tehnologii, cum ar fi încărcarea fără fir, să apară și să se dezvolte, fără a lăsa ca inovația să devină o sursă de fragmentare a pieței și de neplăceri pentru consumatori”, a spus el.

Apple, care a avertizat că propunerea va afecta inovația și va crea un munte de deșeuri electronice, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

“Suntem mândri că laptopurile, cititoarele electronice, căștile, tastaturile, mouse-urile și dispozitivele de navigație portabile sunt, de asemenea, incluse”, a declarat eurodeputatul Alex Agius Saliba, care a condus dezbaterea în parlament.

Laptopurile vor trebui să se conformeze legislației în termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia. În viitor, executivul UE va avea puterea de a armoniza sistemele de încărcare fără fir.

Faptul că acordul se referă, de asemenea, la cititoare electronice, căști și alte tehnologii va avea un impact asupra Samsung, Huawei și a altor producători de dispozitive.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

O casă din Sectorul 2 al Capitalei a luat foc

Un incendiu de proporții, însoțit de degajări mari de fum, a izbucnit luni la o casă situată pe Strada Călușei din Sectorul 2 al...
Ultima oră
Pe aceeași temă