20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalS-a lansat Fondul de Inovare al NATO pentru a găsi noi tehnologii...

S-a lansat Fondul de Inovare al NATO pentru a găsi noi tehnologii de securitate

În cadrul actualului summit al Alianței nord-atlantice, de la Madrid, s-a lansat Fondul de Inovare al NATO, ce va fi folosit pentru a găsi noi tehnologii de securitate.

Joi, în cadrul unei ceremonii de semnare găzduite de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lideri și miniștri din 22 de țări aliate au lansat Fondul de Inovare al NATO, primul fond de capital de risc multisuveran din lume.

„Acest fond este unic”, a declarat secretarul general. „Cu o durată de 15 ani, Fondul de Inovare al NATO va contribui la aducerea la viață a acelor tehnologii incipiente care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând ecosistemul de inovare al Alianței și susținând securitatea miliardului nostru de cetățeni”, potrivit spotmedia.ro.

Recent lansat, Fondul de Inovare al NATO, va fi utilizat și pentru a dezvolta tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru Alianță

Fondul va investi un miliard de euro în start-up-uri și în alte fonduri de capital de risc, care dezvoltă tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO.

Printre acestea se numără:

inteligența artificială;
procesarea de date mari;
tehnologia cuantică;
autonomia;
biotehnologia și îmbunătățirea umană;
materiale noi;
energie;
propulsie și spațiu.
Fondul va completa Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO – sau DIANA – care va sprijini dezvoltarea și adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice în materie de securitate și apărare.

De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative pentru DIANA în cadrul Summit-ului de la Madrid din 2022, unde aliații au convenit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o rețea de peste 9 centre de accelerare și peste 63 de centre de testare în Europa și America de Nord.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă