23.4 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiProgramele și serviciile antivirus din Rusia, interzise în România

Programele și serviciile antivirus din Rusia, interzise în România

Autoritățile publice ar putea avea interzis la achiziționarea produselor și serviciilor antivirus din Rusia, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

“În această dimineață, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care interzice autorităților publice să achiziționeze produse și servicii de tip antivirus din Federația Rusă. Mulțumesc tuturor celor care au colaborat la această versiune. Mă bucură interesul acordat acestui subiect, apreciez comentariile constructive și sunt convins că avem multe de discutat pe această temă. Nevoia de a institui această interdicție are la bază contextul războiului pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei și lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții de securitate cibernetică. Proiectul propus este inițiat într-un context mai larg, în care partenerul strategic, Statele Unite ale Americii (de câțiva ani de zile) și, mai recent, state membre UE (precum Italia sau Germania), au interzis în mod expres soluțiile software despre care există date că permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice ale instituțiilor care apelează la astfel de produse și servicii. Am sesizat că, inclusiv în perioada recentă, autorități publice de nivel local din România continuă să achiziționeze astfel de soluții rusești, în baza unor proceduri de achiziție publică, fără a putea ține cont de riscurile și vulnerabilitățile aferente. Proiectul este de astăzi în consultare publică și își va urma cursul: așteptăm sugestii din partea tuturor celor interesați, observațiile instituțiilor avizatoare, după care vom veni cu această inițiativă pe masa Guvernului și în Parlament, unde din nou proiectul va putea fi consultat și, dacă este cazul, îmbunătățit. Detalii despre proiect găsiți în primul comentariu. O lume modernă înseamnă o lume digitală dar, în egală măsură, o lume sigură. Pe care o putem construi doar împreună”, a scris Burduja, ieri, pe pagina sa de Linkedin.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă