1.8 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeTehnologieCanada a anunțat că va interzice Huawei și ZTE din China să...

Canada a anunțat că va interzice Huawei și ZTE din China să lucreze la rețelele sale de telefonie 5G

Canada a anunțat că va interzice ca doi dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicații din China să lucreze la rețelele sale de telefonie 5G, potrivit BBC.

Restricțiile împotriva Huawei și ZTE au fost anunțate joi de ministrul industriei din această țară.

Francois-Philippe Champagne spune că această măsură va îmbunătăți serviciile de internet mobil din Canada și “va proteja siguranța și securitatea canadienilor”.

Însă, Huawei Canada s-a declarat “dezamăgită” de această decizie, despre care a spus că este “politică”.

“Aceasta este o decizie politică nefericită care nu are nimic de-a face cu securitatea cibernetică sau cu oricare dintre tehnologiile în cauză”, se arată într-o declarație.

Mai multe națiuni – inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia și Noua Zeelandă – au impus deja restricții asupra firmelor.

Cele patru țări, împreună cu Canada, formează un acord de schimb de informații numit “Five Eyes”. Acesta a evoluat în timpul Războiului Rece ca un mecanism de monitorizare a Uniunii Sovietice și de schimb de informații clasificate.

Anunțul Canadei era așteptat, deoarece aliații săi au interzis deja accesul Huawei și ZTE la propriile rețele de mare viteză.

Vorbind reporterilor în capitala canadiană Ottawa, Champagne a declarat că decizia a venit după “o analiză completă a agențiilor noastre de securitate și după consultarea cu cei mai apropiați aliați ai noștri”.

“Permiteți-mi să fiu foarte clar: vom proteja întotdeauna siguranța și securitatea canadienilor și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja infrastructura de telecomunicații. Într-o lume 5G, într-un moment în care ne bazăm din ce în ce mai mult în viața noastră de zi cu zi pe rețeaua noastră, aceasta este decizia corectă,” a spus el.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze din Ottawa a declarat pentru agenția de presă Reuters că Beijingul consideră că preocupările de securitate ridicate de Canada sunt un “pretext pentru manipulare politică”.

Purtătorul de cuvânt al Chinei a acuzat, de asemenea Canada că lucrează cu SUA pentru a suprima companiile chinezești.

Ambasada Chinei la Ottawa nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale BBC.

Huawei Canada a declarat că echipamentele sale au fost “atent analizate” de către guvern și agențiile de securitate și a adăugat că nu au existat “niciun incident de securitate cauzat de echipamentele Huawei”.

“Interzicerea echipamentelor și serviciilor Huawei va duce la pierderi economice semnificative în Canada și va duce la creșterea costului comunicațiilor pentru consumatorii canadieni”, se arată într-o declarație.

“Din păcate, această decizie este dincolo de controlul nostru ca afacere. Cu toate acestea, vom face tot ce ne stă în putință pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale clienților, partenerilor și ale noastre.”

Între timp, ZTE a declarat că respinge “premisa” anunțului guvernului canadian, spunând că este “foarte speculativ”.

“Am respectat întotdeauna standardele internaționale și cele mai bune practici, deschizând laboratoarele noastre de securitate cibernetică pentru a permite autorităților de reglementare și părților interesate să verifice securitatea produselor ZTE”, a declarat firma.

5G, sau a cincea generație, reprezintă următoarea actualizare a rețelelor de internet mobil, oferind viteze mult mai mari de descărcare și încărcare a datelor.

De asemenea, permite ca mai multe dispozitive să acceseze simultan internetul.

Aceasta vine în contextul în care utilizarea datelor este în creștere, pe măsură ce crește popularitatea streaming-ului video și muzical. Acest lucru împinge guvernele și operatorii de rețele de telefonie mobilă să își îmbunătățească infrastructurile de telecomunicații.

Decizia guvernului canadian înseamnă că firmele de telecomunicații din țară nu vor mai avea voie să utilizeze echipamente fabricate de Huawei și ZTE.

“Companiile care au instalat deja echipamentele realizate de producătorii chinezi trebuie acum să le dezinstaleze,” a declarat Champagne.

Canada a anunțat pentru prima dată o revizuire a echipamentelor Huawei în septembrie 2018.

Unele dintre cele mai mari firme de tehnologie și telecomunicații din China au fost vizate în ultimii ani de guvernele din SUA și alte națiuni occidentale din cauza preocupărilor legate de securitatea națională.

În noiembrie, președintele SUA, Joe Biden, a semnat o lege care împiedică companiile considerate a fi amenințări la adresa securității să primească noi licențe pentru echipamente de telecomunicații în această țară.

Aceasta înseamnă că echipamentele Huawei, ZTE și ale altor trei companii chinezești nu pot fi utilizate în rețelele de telecomunicații din SUA.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă