19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăTechZgonea, la judecata PSD. Locotenenții lui Dragnea l-au condamnat deja

Zgonea, la judecata PSD. Locotenenții lui Dragnea l-au condamnat deja

Mai mulți lideri ai Partidului Social au cerut, luni, debarcarea președintelui executiv Valeriu Zgonea, singurul care a solicitat demisia președintelui Liviu Dragnea, după ce acesta a fost condamnat definitiv în dosarul fraudării referendumului. 

Preşedintele executiv al PSD Valeriu Zgonea a declarat luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Național al partidului, că nu va demisiona şi l-a criticat din nou pe preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea, precizând că partidul are nevoie de un lider integru. Zgonea a mai declarat că „împăratul este gol” şi partidul se îndreaptă spre prăpastie, dar a evitat să dea un răspuns tranșant întrebării despre intenția sa de a prelua conducerea partidului. În prezent președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea a fost singurul lider al PSD care a solicitat demisia lui Dragnea, după ce a acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Zgonea pare, însă, izolat în partid, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național de mâine în care s-ar putea decide excluderea sau suspendarea sa.

Potrivit unor surse din PSD, la ședința de luni, vicepreședintele Rovana Plumb i-a cerut lui Zgonea să își dea demisia atât din funcția de președinte executiv, cât și din cea de președinte al Camerei Deputaților. Cu alte cuvinte, a fost invitat să se autosacrifice, pentru a simplifica sarcina partidului. De menționat că prima decizie se ia cu majoritate simplă în timp ce pentru excludere este nevoie de votul a două treimi din membrii conducerii. De asemenea, liderii PSD iau în calcul și revocarea lui Valeriu Zgonea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Printre cei care s-au poziționat în favoarea lui Dragnea s-au numărat Gabriela Firea, Mihai Fifor, Mircea Dușa sau Niculae Bădălău. Anterior, și alți lideri PSD precum Codrin Ștefănescu se raliaseră poziției lui Dragnea. Codrin Ștefănescu l-a acuzat de „trădare” și i-a cerut să demisioneze din toate funcțiile deținute. În ciuda izolării din partid, Zgonea a afirmat că nu va demisiona și și-a invitat colegii să-l sancționeze, dacă vor considera necesar. El i-a propus lui Dragnea să demisioneze, avansând numele Gabrielei Firea drept interimar, dar aceasta din urmă s-a grăbit să refuze, afirmând că Dragnea este cel mai potrivit pentru șefia PSD.

Reamintim că în subiect s-a amestecat și fostul lider al PSD și premier Victor Ponta   care a susţinut că Dragnea nu trebui să-şi dea demisia fiindcă trebuie să apere PSD de „ofiţerii acoperiţi sau descoperiţi” care vor să preia partidul. Odată diversiunea lansată, Ponta a revenit și a explicat că nu se referea la Zgonea, dar adepții lui Dragnea s-au folosit de ocazie pentru a-l acuza pe Dragnea că  face jocurile binomului SRI-DNA .

Se retrage, nu se retrage?

Contestat de adjunctul său pe linie de partid, Dragnea a încercat să minimalizeze importanța scandalului, afirmând că „subiectul Zgonea va mai fi abordat o dată” la Comitetul Executiv Naţional de miercuri (reuniune convocată de Dragnea), la „categoria şi altele”. La finalul Biroului Permanent Naţional al PSD, Dragnea a spus că „Zgonea nu mai e o prioritate” şi că el nu i-a cerut demisia, iar partidul trebuie să se reconecteze la campania electorală. Ieri, pentru prima dată, Dragnea a părut că face jumătate de pas înapoi, sugerând că și-ar putea demisia din fruntea PSD după alegerile locale din 5 iunie, fără un angajament ferm în acest sens.

Liviu Dragnea a fost întrebat, ieri, dacă va continua să fie liderul partidului și după alegerile locale. „Puțin probabil! Puțin probabil, dar sunt câteva obiective pe care mi le-am asumat și care mă interesează să se întâmple, anume modernizarea partidului care este în plină desfășurare – eu neavând stilul altor politicieni, care să facă din orice operațiune spectacol mediatic, dar și pregătirea unei noi generații de lideri în partid, care să preia din 2017. De asemenea, câștigarea alegerilor locale și parlamentare. Aceste două obiective sunt cele încă mă mai țin active în poziția asta”, a declarat Liviu Dragnea. De remarcat că, în declarația privind „retragerea” Dragnea menționează printre obiective și victoria PSD la alegerile parlamentare, care vor avea loc, cel mai proabil, abia în luna noimebrie.

MESAJE

Partidul, strâns unit în jurul conducătorului

*Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că “măreţia lui Valeriu Zgonea nu poate fi digerată de oamenii de rând, aşa că, poate scăpăm de el”

*Președintele PSD Neamț, Ioan Arsene,  a anunțat că organizația sa îl susține pe Dragnea, pe care îl cataloghează „persoana cea mai potrivită pentru a conduce partidul în cele două alegeri”

*Bogdan Toader, liderul PSD Prahova, a afirmat luni, că Valeriu Zgonea aduce „prejudicii uriaşe” partidului şi ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, cât şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

*Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat că îl susţine pe Liviu Dragnea la conducerea partidului. „Niciodată nu se schimbă generalii în timpul luptei”, a argumentat Ţuţuianu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă