Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) îi cere primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să oprească defrişările de copaci din zonele Kiseleff, Cişmigiu şi Parcul IOR, dar şi să prezinte cetăţenilor o informare asupra numărului de arbori tăiaţi, informează Agerpres.
„Mai mulţi cetăţeni ne-au semnalat tăieri masive de copaci în zonele Kiseleff, Cişmigiu şi a parcului IOR şi nu numai. Într-un oraş ca Bucureştiul, care este al doilea cel mai poluat oraş dintre capitalele europene, un astfel de dezinteres faţă de protejarea spaţiului verde este inadmisibil. USB cere doamnei primar Gabriela Firea să oprească imediat aceste defrişări şi să prezinte cetăţenilor o informare completă asupra numărului total de copaci tăiaţi şi motivul pentru care aceştia au fost tăiaţi de la rădăcină”, a scris Clotilde Armand, consilier local Sector 1 din partea USB, pe pagina sa de Facebook.
Citește și: București: Mai mulți copaci de pe Bulevardul Kiseleff au fost tăiați. Cum răspunde Primăria Capitalei
Ea a adăugat că lucrările de toaletare a arborilor pentru îndepărtarea ramurilor bătrâne sau bolnave nu trebuie să depăşească 30% din coroana copacului, altfel existând riscul uscării arborelui.
„De asemenea, cerem doamnei primar să prezinte în cel mai scurt timp în Consiliul General al Capitalei un plan de conservare a spaţiului verde a oraşului şi de extindere a acestuia”, a adăugat Armand.
Ea citează date ale Institutului Naţional de Statistică, conform cărora Bucureştiul avea doar 21,4 metri pătraţi de spaţiu verde per cap de locuitor în 2014, faţă de cerinţa europeană de minimum 26 de metri pătraţi. Doar cinci oraşe reşedinţă de judeţ din România respectă norma europeană privind spaţiile verzi – Slobozia, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Craiova şi Suceava, menţionează Armand.
Joi, şeful Direcţiei Mediu din cadrul PMB, Oana Grigore, anunţa că peste 70 de arbori de pe Bulevardul Kiseleff şi peste 35 din Parcul Cişmigiu sunt avizaţi în vederea defrişării, fiind vorba despre copaci uscaţi în proporţie de 100%.
„S-a dat avizul de eliminare pentru toţi arborii care au ramuri uscate. Mai mult, s-a solicitat colegilor de la ADP-urile de sector şi de la ALPAB să inventarieze şi arborii uscaţi situaţi pe raza spaţiilor verzi pe care le administrează, urmând să emitem şi pentru aceştia aviz de defrişare – bineînţeles – cu o fişă a arborelui în spate, inclusiv fotografia arborelui, să se dovedească faptul că este uscat. Pentru arborii de pe Kiseleff, din câte îmi aduc aminte, sunt peste 70 de arbori avizaţi pentru defrişare, arbori uscaţi în proporţie de 100%. La fel şi pentru parcul Cişmigiu: există un aviz de defrişare a arborilor uscaţi 100% – peste 35 de arbori”, preciza.
Oana Grigore menţiona că au fost necesare intervenţii şi în Parcul IOR, deoarece au existat arbori care s-au prăbuşit peste bănci.
„Mai mult, plopii, care sunt arbori cu lemn de esenţă moale, când ajung la o vârstă de peste 30 de ani, sub greutatea frunzelor şi a fenomenelor meteo, riscă să se prăbuşească. Poate că în acest sens ar trebui să gândim şi o strategie de eliminare treptată a plopilor din oraş”, explica ea.
Oana Grigore arăta că operaţiunile de toaletare profundă în coronament au loc, de obicei, primăvara şi toamna, dar că se poate acţiona şi vara, prin eliminări foarte scurte ale crengilor afectate de fenomene meteo nefavorabile.