15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechUnde poate duce războiul dintre Udrea și Diaconescu

Unde poate duce războiul dintre Udrea și Diaconescu

Cristian Diaconescu nu va renunța la candidatura pentru Cotroceni, chiar dacă PMP îi va retrage sprijinul și o va susține pe Elena Udrea.

Prezidențiabilul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu, a anunțat că îşi va duce “candidatura până la sfârşit”, indiferent dacă va beneficia sau nu de susţinerea unui partid.

Diaconescu spune că această atitudine vine din “datoria morală” faţă de susţinătorii săi şi de societate. Declarația vine în condițiile în care conducerea PMP se va reuni, mâine, pentru a decide dacă îl menține pe Diaconescu în cursa pentru Cotro­ceni sau o va desemna pe Elena Udrea. În această a doua variantă, am putea asista la apariția a încă doi candidați pentru Cotroceni din zona dreptei – Elena Udrea din partea PMP și Cristian Diaconescu ca independent. Din zona dreptei au intrat deja în cursa pentru Cotroceni Klaus Iohannis (ACL) și Monica Macovei, independent.

Scenariul pare destul de proba­bil. Reluarea discuțiilor despre prezidențiabilul PMP este acompaniată de poziționări în interiorul partidului, majoritatea în favoarea Elenei Udrea. Reprezentanții PMP par să fi realizat, subit, că Udrea stă mai bine în sondaje, comparativ cu Diaconescu. Secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, a condus, sâmbătă, lucrările conferinţei judeţene a PMP Bistriţa-Năsăud și le-a transmis membrilor de partid că formaţiunea ar putea să schimbe candidatul pentru Cotroceni. “Există cercetări sociologice pe care ni le-au arătat unii colegi, din care reiese că domnul Cristian Diaconescu nu ar obţine un număr suficient de mare de voturi ca să putem continua cu dânsul”, a fost argumentul lui Petrescu.

Udrea pare în avantaj

Liderul PMP Cluj, Adrian Gurzău, a dat ca “probabilă” înlocuirea lui Diaconescu cu Udrea în cursa pentru Cotroceni. Preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud, Geea Balazsy-Titieni, a constatat că în judeţ există ”un val uriaş de simpatie pentru Elena Udrea” și că majoritatea colegilor cu care a discutat au optat ca PMP să îşi schimbe candidatul la prezidenţiale. Organizația Buzău a PMP va susține ”fără rezerve” candidatura Elenei Udrea la prezidențiale, afirmă liderul filialei, Nicu Cristian. “După părerea mea și după semnalele din teritoriu, candidatura Elenei Udrea e mai potrivită. Diaconescu nu atrage votanți dinspre PDL, ceea ce Udrea poate face”, a fost justificarea șefului PMP Buzău.

În schimb, liderul PMP Arad, Florin Remețan, a afirmat că nu vede posibilă o disociere a partidului de Cristian Diaconescu, adăugând că acest lucru ar crea ”haos” în fili­ale și ar putea afecta credibilitatea formațiunii în fața electoratului, el apreciind că ”nu poți schimba caii de la căruță în timpul mersului”.

O serie de alți lideri de filiale au evitat să se pronunțe, afirmând că își vor anunța punctul de vedere în cadrul ședinței de partid.

Subiectul înlocuirii candidatului PMP a fost pus pe tapet de Elena Udrea și susținătorii săi care au invocat numărul mic de semnături obținut de organizații în favoarea candidaturii acestuia. Fostul europarlamentar Elena Băsescu, fiica preşedintelui, a spus, într-o postare pe Facebook, că “organizaţiile PMP au «probleme» în a strânge semnături pentru candidatul la prezidenţiale Cristian Diaconescu, “deoarece Elena Udrea le interzice acest lucru”.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă