11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăTechTeodor Atanasiu: De vreo zece zile e o campanie furibundă împotriva lui...

Teodor Atanasiu: De vreo zece zile e o campanie furibundă împotriva lui Marian Munteanu

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu consideră că în ultimele zile s-a desfășurat „o campanie furibundă” la adresa candidatului liberal la Primăria Capitalei. Totodată, el și-a exprimat speranța că situația lui Munteanu va fi clarificată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), potrivit Agerpres.

„De vreo zece zile e o campanie furibundă în România, în care aflu despre Marian Munteanu fie că e înalt, fie că e prea mic, fie că e ultraortodox, fie că a colaborat cu comuniştii, cu Securitatea lui Ceauşescu – lucruri care se bat cap în cap – fie că e legionar, fie că e comunist. Deci, de la o extremă la alta. Aştept şi eu cu interes. Poate după 26 de ani de la Revoluţie, CNSAS şi cu celelalte instituţii ale statului, plătite din bani publici, ne vor spune cândva adevărul, fiindcă este inadmisibil ca cetăţenii să rămână în această incertitudine după atâta timp”, a afirmat Atanasiu, care l-a însoţit pe candidatul PNL la Primăria sectorului 4, Răzvan Sava, la Biroul Electoral Municipal, pentru depunerea candidaturii. 

El a reamintit că PNL şi Marian Munteanu au făcut solicitare CNSAS în vederea clarificării acestei situaţii, precizând că este „inadmisibil să trăim din bârfe şi speculaţii”. Totodată, Atanasiu a menţionat că, în acest moment, nu este cazul să se vorbească despre un alt candidat. 

Citește și: SAR și PNL au cerut CNSAS să verifice dacă Munteanu a colaborat cu Securitatea

„Marian Munteanu a spus foarte clar: „Dacă există vreun document sau o instituţie care să certifice că eu am vreun amestec în trecutul meu cu lucruri dubioase şi ruşinoase, îmi retrag imediat candidatura şi dau în judecată pe cel care mă calomniază în acest fel”. Dacă îşi va retrage candidatura, normal că va trebui să schimbăm candidatul, dar la ora asta nu e cazul. Nu şi-a retras candidatura şi nu cred că este cazul să discutăm despre un alt candidat”, a mai precizat liberalul. 

Şi Răzvan Sava, actualul primar general interimar al Capitalei, a declarat că nu are informaţii despre o posibilă retragere a lui Marian Munteanu. 

„Nu s-a luat o hotărâre ca să facem o campanie unitară pe Bucureşti. Fiecare candidat îşi face campania pe sector, unde candidează. (…) Domnul Marian Munteanu este candidatul PNL la Primăria Generală”, a mai spus el.

Societatea Academică din România și România Curată au solicitat Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să clarifice situația candidatului PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, informează RomâniaCurată. De asemenea, și PNL a solicitat CNSAS, marți seară, să-l verifice pe candidatul liberal la Primăria Capitalei. 

​Citește și: Surse: PNL București a validat candidații la funcția de consilier general la Primăria Capitalei. Marian Munteanu, primul pe listă

Solicitarea vine în contextul informațiilor apărute în presă referitoare la o posibilă colaborare a lui Marian Munteanu cu Securitatea. Totodată, România Curată precizează că demersul vine și în contextul în care candidatul PNL la Primăria Capitalei a refuzat să semneze o declarație de integritate, lansată pentru toții candidații la alegerile locale, prin intermediul căreia și-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul că nu a fost colaborator al fostei Securități.

Marian Munteanu a declarat, într-un interviu pentru B1, că nu a semnat declaraţia de integritate propusă de România Curată, argumentând că „nu recunoaște oricui capacitatea și dreptul să îl evalueze”. 

„Ştiu că au venit nişte domni la mine, că, domnule, este o organizaţie, cu România Curată, cu cod de integritate, pe care eu trebuie să îl semnez. Domnule, în primul rând, eu nu recunosc oricui capacitatea şi dreptul să mă evalueze. Acum, dacă se adună patru, cinci oameni în sală, să îmi dea mie un exemplu…”, a spus el.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a CNSAS, Anca Median, a declarat, pentruNews.ro, că marţi seară a fost înregistrată solicitarea PNL de verificare a lui Marian Munteanu. 

Cele două sesizări vor fi discutate în regim de urgenţă, a declarat și Dinu Zamfirescu, membru în Colegiul CNSAS, pentru News.ro. 

Marian Munteanu a fost desemnat, marţea trecută, candidatul PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, după anunţul spectaculos făcut de Ludovic Orban de retragere din cursă, în urma audierii la DNA, care a dispus cercetarea sa penală sub control judiciar. Astfel, înțelegerea a prevăzut că partidul îi va sprijini candidatura la PMB, iar Munteanu să se înscrie în partid. Vineri, el  și-a depus adeziunea la PNL, la organizația Sectorului 1. 

Munteanu a fost contestat de mai multe ONG-uri, care au cerut PNL să îi retragă candidatura pentru PMB, pe motiv că nominalizarea reprezintă „o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim”.

​Citește și: Liberalii discută retragerea candidaturii lui Munteanu la Primăria Capitalei

Astfel, reprezentanții mai multor organizații precum: IPP, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială și Studii, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, ACCEPT, Euroregional Center for Public Initiatives și Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Totodată, presa a scris în mai multe rânduri și despre posibile legături de afaceri între Marian Munteanu și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu. Munteanu el a respins acuzațiile. „Eu nu am fost sprijinit de Virgil Măgureanu, ci am avut atunci o discuție cu mai multe partide. El nu m-a sprijinit și minte că așa e în fișa postului lui. De 7-8 ani de zile nu am mai vorbit deloc cu Măgureanu”, a declarat Munteanu la Antena 3.

Între 1992 și 1995, Munteanu a condus orga­nizația Mișcarea pentru România, mișcare care a preluat idealuri legionare. În 2000, Alianța Națională (PUNR-PNR, partidul înființat de Virigil Măgureanu) l-a desemnat candidat pentru președinție. A acceptat dar, ulterior, s-a retras.

În Proclamația Alianței Noastre, publicată în urmă cu trei săptămâni, Munteanu propune „blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrângere, actualul profil – etnic, cultural sau religios – al României“. 

În vârstă de 54 de ani, Marian Teofan Dragoş Munteanu este de profesie etnolog. El este cunoscut de public ca un activist civic român contemporan, membru al rezistenţei împotriva dictaturii comuniste, fiind unul dintre reprezentanţii marcanţi ai mişcărilor pentru drepturi civile şi instaurare a democraţiei în România (1989-1991), lider al demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii, 1990.  În anii 1988-1989 a fost arestat şi interogat în mai multe rânduri, fiind învinuit de „propagandă creştină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“, principala acuzaţie fiind aceea de discipol al gânditorului Petre Ţuţea. În pofida presiunilor şi ameninţărilor, a refuzat să colaboreze cu securitatea.

​Citește și: Ruptură în PNL. Candidaţii de la sectoare se distanţează de Marian Munteanu

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă