14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăTechStoparea „creșterii aberante" a salariului minim, prioritate a liberalilor, în noua sesiune...

Stoparea „creșterii aberante” a salariului minim, prioritate a liberalilor, în noua sesiune parlamentară

 

Liberalii au decis, sâmbătă, prioritățile legislative pe care le vor susține în noua sesiune parlamentară. Între acestea se numără: „stoparea creșterii aberante a salariului minim", interzicerea traseismului politic, modificarea legii Curții de Conturi, astfel încât această instituție să nu mai verifice oportunitatea, ci doar legalitatea, informează Agerpres.

„Avem un proiect pentru eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii sale, un proiect foarte bine primit de societate și un proiect care penalizează nemunca în societatea românească. Un al doilea proiect important pentru PNL încearcă stoparea creșterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în țara asta prin creșterea din pix a salariului minim", a anunțat prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, după reuniunea Biroului Politic Național cu parlamentarii și europarlamentarii liberali.

Dumitrescu a spus că propunerea vizează ca această creștere să „nu se mai facă din pix": „Ar trebui să existe corelație fie între salariul mediu și salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflația. Cam cum se face la pensii, dar în alt algoritm. În orice țară civilizată trebuie să existe o corelație fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea și cu alți indicatori", a mai spus liberalul.

Potrivit lui Iulian Dumitrescu, un alt proiect se referă la modificarea Codului fiscal, privind reducerea TVA și a taxelor pe muncă.

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor iniția și vor susține un proiect de lege pentru interzicerea traseismului politic și la nivel parlamentar, așa cum există la nivelul autorităților locale.

„Vom avea ca prioritate proiectul de lege pentru alegerea cu 50% plus 1 a primarilor și a președinților de Consilii județene. De asemenea, PNL va înainta și va susține un proiect de lege pentru introducerea votului electronic pentru că s-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondență cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetățenilor români care se află și muncesc în alte țări. Este vorba despre peste trei milioane de cetățeni români care trebuie să-și poată exercita dreptul de vot și cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă", a spus Ludovic Orban.

El a indicat că liberalii vom introduce și un proiect de lege care are ca obiectiv îmbunătățirea relației statului cu cetățenii.

„Proiectul urmărește să nu mai plimbe cetățeanul de la Ana la Caiafa. E un proiect de lege simplu, care va spune că orice instituție care trebuie să acorde un drept solicitat de un cetățean în baza legii nu mai are dreptul să-l trimită pe cetățean la alte instituții publice pentru a obține diferite informații, ci este obligația instituției respective de a obține toate informațiile de la celelalte instituții de stat deținătoare ale acestor informații, astfel încât să decidă acordarea dreptului către cetățeni. De asemenea, lucrul acesta este valabil și pentru firme", a arătat Orban.

Liderul PNL a subliniat și că prioritatea PNL este să respingă în Parlament toate ordonanțele emise de Guvernul Tudose.

Priorități legislative în administrația locală

 

„Am decis astăzi cinci priorități clare și simple pentru administrația publică locală. (…) Prima se referă la creșterea cotelor din impozitul pe venit de la 41,5% la 44,5% pentru primării și de la 11,25% la 13,25% la nivelul consiliilor județene. Dacă acest proiect devine lege, fiecare județ din România obține venituri proprii în medie de trei-patru sute de miliarde de lei vechi, adică echivalentul investițiilor pe care un consiliu județean le face în drumurile județene pe parcursul unui an", a declarat vicepreședintele liberalilor Florin Roman.

El a precizat că o altă propunere a PNL vizează ca 80% din redevențe să rămână la nivel local. „Se exploatează carieră în zona pârâurilor, mașinile de mare tonaj încarcă peste măsură, intră pe județene, crapă drumurile, crapă zidurile caselor, iar toți banii merg la București. Acești bani trebuie să rămână în cotă de 80% la nivel local pentru repararea și întreținerea căilor de acces", a indicat Roman.

Liberalii au decis să susțină și proiectul de lege inițiat de Daniel Zamfir care prevede modificarea legii Curții de Conturi. Nicăieri în lume nu se poate intra peste decizia administrativă a unui consiliu local sau consiliu județean liber ales de cetățeni, Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea proiectelor pe care le gândesc consilierii locali și județeni", a arătat Florin Roman.

El a afirmat că multe clădiri ale Ministerului Apărării și ale altor ministere, cât și ale societăților comerciale din portofoliul AVAS, sunt părăsite, context în care a cerut Guvernului să dea aceste active imobiliare către primării și consiliile județene.

„Orice ar spune oricine în țara aceasta, cei mai buni administratori sunt cei din fiecare localitate — primari, președinți de consilii județene, care știu foarte exact cum să și aducă bani. Nu se cere un ban de la Guvern. Sunt reabilitate aceste clădiri în special prin Programul Operațional Regional 2014-2020, sunt fonduri europene pe care le putem atrage. Aceste clădiri sunt trecute în proprietatea primăriilor sau a consiliilor județene", a indicat Roman.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă