17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăTechSecretele ADN-ului trandafirilor, descifrate de oamenii de ştiinţă

Secretele ADN-ului trandafirilor, descifrate de oamenii de ştiinţă

“Am reuşit după opt ani de muncă să realizăm o secvenţiere de o foarte bună calitate”, a explicat pentru AFP Mohammed Bendahmane, cercetător la Laboratorul de reproducere şi dezvoltare a plantelor din Lyon, coautor al studiului. “Este un fapt excepţional pentru un genom complex, cum este cel al trandafirului”, a adăugat acelaşi cercetător.

Realizarea secvenţierii unui genom reprezintă o etapă determinantă şi necesară pentru identificarea genelor care controlează caracteristicile importante ale unei plante.

Ea deschide perspectiva cultivării unor trandafiri care au nevoie de mai puţină apă şi mai puţine pesticide. Studiul ar putea să permită, de asemenea, “înzestrarea trandafirului cu noi asociaţii de forme, culori şi parfumuri”, a explicat Mohammed Bendahmane.

Specialiştii din cultura trandafirului “căută în permanenţă varietăţi de tip ‘blockbuster’, care combină caracteristici de culoare şi de parfum cu trăsături specifice rezistenţei sporite la patogeni”.

Trandafirii sunt unele dintre cele mai cultivate plante ornamentale din lume şi fac obiectul unui interes economic major, reamintesc autorii acestui studiu, publicat în revista Nature Genetics. Ei consideră că secvenţierea “ar trebui să permită accelerarea considerabilă a procesului de ameliorare a diferitelor varietăţi de trandafiri”.

Trandafirul, alegorie a iubirii, purităţii şi pasiunii, este apreciat pentru parfumul şi frumuseţea lui încă din Antichitate. De la aproximativ 10 varietăţi la origine, numărul sortimentelor de trandafiri depăşeşte în zilele noastre pragul de 35.000.

“Diversitatea varietăţilor actuale de trandafiri a fost obţinută pornind de la un mic număr de încrucişări între mai puţin de 10 specii sălbatice”, a precizat acelaşi cercetător francez.

Mohammed Bendahmane şi colaboratorii lui au avut ca bază de studiu varietatea de trandafir “Old Blush” (Rosa chinensis), ce conţine 36.377 de gene care alcătuiesc “unul dintre cele mai complexe genomuri vegetale descoperite până în prezent”.

Următoarea etapă pentru experţii în biologie genetică moleculară va consta în demararea unor colaborări în cadrul unor parteneriate cu companii private, folosirea acestor informaţii pentru realizarea unor încrucişări viabile şi ameliorarea selecţiei acestor plante.

Cele mai citite

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă