13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechPP-DD, la un pas de „guvernul ciocoilor“

PP-DD, la un pas de „guvernul ciocoilor“

Premierul Victor Ponta nu exclude să ofere PP-DD un minister în Executivul pe care îl conduce, după ce PSD și partidul condus de Dan Diaconescu vor semna un protocol de colaborare.

Social-democrații accelerează procesul de colaborare cu PPDD și îl extind pe toate palierele: guvernamental, parlamentar și local. Mișcarea a fost declanșată după anunțul alianței dintre PNL și PDL.

Premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au avut, ieri, o întâlnire cu conducerea PP-DD, în urma căreia s-a ajuns la un acord de principiu urmând ca un protocol să fie semnat săptămâna viitoare. Întrebat dacă este posibil ca PP-DD să primească un portofoliu de ministru, Ponta a răspuns: „Nu exclud această variantă, nu a fost nici o decizie azi. O să discutăm”. El a arătat că, dacă se va schimba structura politică a Guvernului prin cooptarea PP-DD, atunci va trebui să meargă în Parlament pentru un nou vot. Premierul nu a exclus nici posibilitatea ca PP-DD să primească funcţii de secretar de stat. Am discutat să colaborăm în primul rând la nivel local, la nivel parlamentar şi la nivel guvernamental, al politicilor guvernamentale“, a adăugat premierul. Nici Simona Man, președinta PPDD, nu exclude ca partidul să primească un post în Executiv, adăugând că subiectul nu a fost încă discutat.

Primele mișcări

Ce poate însemna colaborarea dintre cele două formațiuni la nivel parlamentar? Partidul condus de Dan Diaconescu are, în prezent, 21 de parlamentari. O colaborare în Parlament între PSD și PP-DD va produce o situație inedită. Social-democrații se vor baza, pentru a-și trece proiectele, inclusiv pe votul deputatului PP-DD, Monica Iacob Ridzi. În 2009, aceasta a făcut obiectul unei comisii de anchetă parlamentare, inițiată de PSD și PNL, privind cheltuielile de la Ministerul Tineretului și Sportului. De altfel, în 2009, an alectoral ca și 2014, Ridzi, în acel moment membră PDL, a fost una din țintele de atac ale PSD.

Unii parlamentari PP-DD se opun proiectului. „Lucrurile s-au mișcat destul de repede după discuțiile referitoare la dreapta unită. O posibilă înțelegere vizează un draft de înțelegere, probabil se va lua o decizie, fără ca mecanismul statutar să fie afectat în vreun fel”, a spus deputatul PP-DD Daniel Fenechiu. El a explicat că, personal, se declară împotriva unei colaborări totale între cele două partide.

Până ieri, discuţiile dintre social-democraţi şi reprezentanţii PP-DD au vizat doar colaborarea la nivel local. Alianţa PSD-PP-DD în teritoriu îşi arată deja primele roade. Social-democraţii au reuşit să preia puterea la Timişoara, în fieful primarului liberal Nicolae Robu, PSD a bătut palma cu PPDD şi cu PNŢCD şi a format o nouă majoritate în Consiliul Local Timişoara.

De-a lungul timpului, Victor Ponta și Dan Diaconescu s-au atacat dur, situându-se pe baricade diferite. Ponta l-a caracterizat, acum câteva săptămâni, pe Diaconescu drept „un saltimbanc de circ mov”, în timp ce Dan Diaonescu a inclus PSD în categoria partidelor „ciocoilor”.

Bătălia pentru funcții

În paralel, social-democrații și aliații lor se pregătesc să ia partea leului în conducerile Radioului public, Curții de Conturi și Băncii Naționale. Pentru a-și realiza obiectivele, PSD încalcă legile în vigoare și cutumele parlamentare.

Potrivit repartizării posturilor, votată ieri de Birourile Permanente ale celor două Camere în CA al SRR, PSD va lua trei locuri, iar UDMR și PC câte unul. Tot un post va primi și PP-DD, partid care s-a alăturat, recent, PSD. PNL și PDL ar urma să obțină câte un post, iar al nouălea loc revine Grupului Minorităților. Această împărțire încalcă reglementările din Legea Radioului public, potrivit cărora cele nouă posturi numite de Parlament se repartizează conform ponderii fiecărui partid. PNL are 143 de parlamentari, PDL – 55, UDMR – 26, iar PC și PP-DD – 21, dar toate acestea vor avea câte un loc în conducerea Radioului public. PNL și PDL au anunțat, ieri, că, după votul din plenul Parlamentului, programat săptămâna viitoare, vor depune o contestație la Curtea Constituțională.

Bătălia pentru Curtea de Conturi

În cazul Curții de Conturi, partidele din arcul majoritar vor să ia toate funcțiile. Astfel, PSD va lua patru mandate, iar UDMR și PC câte unul. PNL și PDL nu vor obține nici un post, deși au mai mulți parlamentari, comparativ cu UDMR și PC. Chiar dacă Legea Curții de Conturi nu are prevederi explicite în acest sens, cutuma parlamentară prevedea repartizarea posturilor tot în funcție de algoritm. Această regulă a fost respectată de PSD chiar și în era Năstase, când negocierile erau conduse de “eminența cenușie” a social-democraților, Viorel Hrebenciuc. Acum, însă, Opoziția nu se poate adresa Curții Constituționale, în absența unui text de lege expres. PSD a încălcat regulile și în cazul CA al Băncii Naționale. De aici au fost luate mandate care ar fi revenit PNL și PDL, conform cutumei parlamentare, pe care PSD le-a trecut în portofoliul propriu. Astfel, PSD va avea patru locuri, iar UDMR, PC, PNL și PDL, câte unul.

Cine e în cărți la BNR

PSD îi va desemna în noul CA al BNR pe actualii membri Florin Georgescu, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, în timp ce UDMR o va susţine pe Agnes Nagy, au declarat surse politice. PNL a pierdut un post în CA al BNR, din cele două pe care le-a deţinut. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat că Bogdan Olteanu şi-a depus CV-ul pentru acest loc. Conducerea PNL nu a anunțat, însă, dacă îl sprijină pentru un nou mandat.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă