-0.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeTechPNL, UNPR şi PSD cer Guvernului organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi

PNL, UNPR şi PSD cer Guvernului organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi

Mai mulţi parlamentari PNL, UNPR şi PSD din judeţul Suceava au semnat, vineri, o scrisoare adresată Guvernului prin care solicită organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi sau alte soluţii legale prin care municipiul, rămas fără primar şi Consiliul Local să poată funcţiona. 

Prefectul Constantin Harasim a explicat că situaţia din municipiul Rădăuţi devine presantă pentru că în lipsa CL nu poate fi rectificat bugetul local, iar cel mai grav este faptul că nu se poate asigura finanţarea Spitalul Municipal. El a spus că, în lipsa primarului sau a unui înlocuitor al acestuia, nu se pot da ajutoare sociale, nu pot fi date ajutoare de încălzire, dar nici nu pot fi organizate alegerile locale, anunţă Mediafax.

Senatorul Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, a declarat că pentru situaţia unică de la Rădăuţi Guvernul ar fi trebuit să găsească până acum o soluţie şi a întrebat de ce nu a reglementat Guvernul această speţă când a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost posibilă numirea unui secretar interimar. Flutur a arătat că susţine o iniţiativă pentru modificarea legii astfel încât să se poată organiza alegeri parţiale sau completarea altor legi pentru a se asigura buna funcţionare a municipiului, dar s-a întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va fi de acord şi nu va aviza propunerile legislative.

Senatorul PSD Neculai Bereanu a apreciat că mecanismul de adoptare a unor modificări legislative este complicat şi consideră că tot prin intermediul Guvernului se poate face o modificare a legislaţiei astfel încât să fie găsite soluţii de funcţionare a municipiului Rădăuţi, în timp ce deputatul Ioan Bălan a arătat că Rădăuţi este acum un oraş blocat, mai puţin la încasarea de taxe şi impozite, susţinând că soluţia este doar la Guvern care ar trebui să emită o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze situaţia, întrucât la Rădăuţi este un caz de forţă majoră.

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost arestat în luna septembrie 2014 pentru fapte de corupţie, el fiind apoi suspendat din funcţie prin ordin al prefectului de Suceava. El a fost trimis în judecată în octombrie 2014 şi a rămas în arest preventiv până la începutul lunii mai, când a fost plasat în arest la domiciliu, iar în iunie Curtea de Apel Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

Funcţia de primar al municipiului Rădăuţi a fost deţinută, până în martie 2015, de un viceprimar cu atribuţii de primar, dar după ce Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de Curtea de Apel Suceava, conducerea Primăriei a fost asigurată, cu atribuţii limitate, de secretarul interimar care, în 27 aprilie, şi-a încetat mandatul.

 

Cele mai citite

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...
Ultima oră
Pe aceeași temă