14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăTechPNL și PSD se luptă pentru fotoliul lui Uioreanu

PNL și PSD se luptă pentru fotoliul lui Uioreanu

Scena politică clujeană se confruntă cu o rearanjare de proporții. Arestarea președintelui Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu, și reorientarea PNL spre alianța cu PDL au avut efectele unui adevărat cataclism politic. Aceste mișcări vor duce la desemnarea unui nou președinte al Consiliului Județean, a unui nou vicepreședinte și a unui nou subprefect. De asemenea, se conturează o nouă majoritate și în Consiliul Local, o nouă conducere în PNL Cluj, iar directorii liberali din instituțiile deconcentrate se pregătesc să fie schimbați din funcție.

Candidații PNL și PSD se luptă pentru șefia Consiliului

Horea Uioreanu a fost suspendat oficial din funcția de președinte al Consiliului Județean, iar atribuțiile sale de conducere au fost preluate de vicepreședintele PSD al Consiliului, Ioan Oleleu. Însă urmează ca Horea Uioreanu să își dea demisia sau să fie demis din funcție, ceea ce presupune desemnarea unui nou președinte al Consiliului Județean. Liberalii, care au alcătuit o nouă majoritate în Consiliu cu ajutorul PDL și al UDMR, l-au desemnat pe consilierul județean Mihai Seplecan drept candidat pentru șefia Consiliului Județean. Însă, din punct de vedere practic, el poate prelua funcția în doi pași. Primul ar fi demiterea lui Ioan Oleleu din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean și alegerea în locul său a lui Mihai Seplecan. Apoi, acesta ar urma să fie ales președinte interimar. Mihai Seplecan este susținut de aripa condusă de senatorul Marius Nicoară din PNL, însă este capabil să își ralieze și mulți dintre susținătorii lui Horea Uioreanu. ”Cinci consilieri județeni din cei șapte ai PNL îl susțin pe Seplecan”, a declarat o sursă din PNL. Deja, conducerea PNL Cluj a decis susținerea lui Mihai Seplecan, lucru care a stârnit furia foștilor aliați din PSD. ”Ioan Oleleu este cel care trebuie să conducă județul. Vom ataca în instanță orice procedură de demitere”, a declarat președintele PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan. Alegerea lui Mihai Seplecan va fi însă sprijinită și de UDMR, care își va păstra postul de vicepreședinte al Consiliului Județean, ocupat de Istvan Vakar, precum și de PDL, care va primi un post de vicepreședinte interimar, după ce Mihai Seplecan ar urma să fie promovat drept președinte interimar. Pentru această funcție, există mai mulți favoriți: Alexandru Coroian, Horațiu Catarig și Rareș Rusu.

Un nou subprefect

 

În acest context politic, subprefectul liberal Mihnea Iuoraș și-a dat demisia. El va ocupa un post de conducere în echipa PNL Cluj. Deocamdată, nimeni din PSD nu știe cine va lua locul său. Și asta pentru că există varianta ca postul de subprefect să revină PC. Președintele PC Cluj, fostul senator Șerban Rădulescu, a confirmat această variantă. ”Este prematur să avansăm nume. Însă desemnarea unui subprefect de către PC ar fi o recunoaștere a forței organizatorice a partidului nostru, care are doi deputați. De asemenea, noi am adus un număr însemnat de voturi la aceste alegeri europarlamentare, în zona Turda – Câmpia Turzii, dar și în zona de munte”, a spus Șerban Rădulescu.

Noi șefi în PNL Cluj

Pentru șefia organizației județene a PNL se profilează doi potențiali lideri: senatorul Marius Nicoară și europarlamentarul Norica Nicolai. Cel mai probabil, fotoliul de lider îi va reveni lui Marius Nicoară, pentru că Norica Nicolai nu va avea timpul necesar pentru a activa deopotrivă la Cluj și la Bruxelles. De asemenea, consilierul județean Ioan Petran, implicat în scandalul mitei de la Consiliul Județean, care a obținut un scor catastrofal la alegerile europarlamentare, urmează să fie înlocuit din funcția de președinte al organizației municipale din Cluj-Napoca. Pentru funcția sa, ar putea candida consilierul județean Mihai Seplecan, fostul subprefect Mihnea Iuoraș sau deputatul Adrian Oros.

Cele mai citite

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...

VIDEO. Ciolacu, despre plata pensiilor înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că plata pensiilor înainte de Paşte este "în grafic"."Încep cu anunţul că suntem în grafic, astfel încât pensiile să...
Ultima oră
Pe aceeași temă