13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechLiviu Dragnea pune piciorul în prag

Liviu Dragnea pune piciorul în prag

Proaspăt întors din concediu, liderul PSD transmite că are ultimul cuvânt pe temele importante, cum ar fi Codul Fiscal sau votul prin corespondență. Liviu Dragnea este decis să puncteze la capitolul imagine, încercând să își contureze un rol în dezbaterea pe Codul Fiscal, inițial o dispută doar între președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.

În contextul în care Parlamentul dezbate începând de astăzi Codul Fiscal, Dragnea a evidențiat faptul că înțelegerea dintre tehnicienii partidelor nu poate deveni lege fără acceptul liderilor politici, printre care se numără, desigur, și liderul PSD. „Nu s-a ajuns la o soluție, s-a ajuns la o propunere.  Că propunerea la care s-a ajuns poate deveni soluția finală sau mai poate fi nuanțată este cu totul altceva. Vom avea întâlnirea liderilor politici, care va decide acest lucru”, a declarat Liviu Dragnea la o întâlnire cu șefii tineretului social-democrat. El nu a ratat ocazia să atragă atenția că PSD și-a schimbat stilul, față de perioada anterioară, așezându-se la masa negocierilor.

„În primul rând, sunt mulțumit că ideea lansată de mine a dat roade, în sensul că am propus să încercăm să creăm un alt climat politic în România, nu un climat bazat pe scandal, tensiune și contraziceri permanente, ci un climat în care cel puțin marile teme ale societății să fie în oarecare consens”, a comentat Dragnea. Reprezentanții partidelor parlamentare au decis joi, la întâlnirea tehnică pe tema Codului Fiscal, retrimis spre examinare Legislativului de președintele Klaus Iohannis, ca TVA să scadă la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017.  De asemenea, supraacciza la carburanți va eliminată abia din 2017, și nu din 2016, așa cum votase, inițial, Parlamentul.

Diaspora, sprijinită verbal

Dragnea a ținut să schimbe, la nivel declarativ, și atitudinea PSD față de un alt subiect sensibil – votul prin corespondență. „S-a vorbit mult prea mult despre votul prin corespondență și s-a întârziat mult prea mult. Votul prin corespondență trebuie să fie adoptat rapid, având două obiective esențiale, respectiv să asigurăm drepturile fundamentale ale românilor și să ne asigurăm de siguranța exercitării votului”, a afirmat președintele interimar al PSD. Afirmațiile lui Dragnea preced întâlnirea de astăzi dintre conducerea Comisiei de cod electoral și reprezentanții partidelor parlamentare, pe tema votului prin corespondență.

  În absența unor pași concreți din partea PSD, declarația lui Dragnea pare mai degrabă una de imagine. Liderul PSD a avut grijă să se detașeze de colega sa de partid Gabriela Podașcă, vicepreședinte al Comisiei electorale, care a sugerat că votul prin corespondență ar putea fi aplicat abia la alegerile prezidențiale din 2019, și nu la parlamentarele de anul viitor. Podașcă este cunoscută drept o apropiată a premierului Ponta, căruia i-a fost consilieră în perioada cât acesta a fost ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Că PSD a intrat într-o nouă eră o dovedește și absența premierului Victor Ponta de la reuniunea tinerilor social-democrați. Potrivit informațiilor neoficiale, Ponta ar fi fost invitat, dar ar fi decis să nu participe pentru a evita o întâlnire cu Liviu Dragnea. Acesta din urmă s-a întâlnit cu șefii organizațiilor Tineretului Social-Democrat, în frunte cu liderul TSD, Mihai Sturzu, la reuniune participând și alți lideri ai PSD, printre care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și primarul sectorului 3, Robert Negoiță.  

Senatul se va reuni, astăzi, în sesiune extraordinară, prilej cu care se va dezbate și vota cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal.

DREPT LA REPLICĂ

”În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, am susținut adoptarea rapidă a unei soluții legislative care să le permită românilor din străinătate să voteze. Nu am spus niciodată că legea votului prin corespondență se va aplica din 2019. Comisia pentru elaborarea legilor electorale va decide asupra formei acestei legi și a tipurilor de scrutin pentru care se va aplica”, a declarat Gabriela Podașcă, deputat PSD, în replică la articolul din România liberă.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă