12.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Liberalii și-ar sacrifica vacanța de dragul guvernării

Conducerea PNL a luat măsuri de mobilizare a propriilor parlamentari pentru situația în care în Legislativ va fi organizată o sesiune extraordinară care ar putea viza urmărirea penală a lui Victor Ponta sau instalarea unui nou guvern.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat că parlamentarii liberali se aşteaptă la convocarea unei sesiuni în timpul vacanței parlamentare, astfel încât deputaţii şi senatorii vor fi în permanentă stare de alertă.  „Am cerut fiecărui deputat să îmi comunice când şi unde este plecat în concediu, pentru că ne aşteptăm la convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare”, a afirmat Ludovic Orban. El a explicat că liberalilor li s-ar putea cere să îşi întrerupă vacanţa, dacă va fi organizată o astfel de sesiune.  Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere, ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

De menționat că există mai multe variante, în ceea ce privește convocarea Legislativului în perioada următoare.  Potrivit lui Ludovic Orban, o astfel de convocare din vacanță va fi necesară dacă DNA va înainta Parlamentului noi cereri de avizare a urmăririi penale. Chiar dacă liberalii nu l-au nominalizat explicit pe Victor Ponta, această parte a strategiei îl vizează tocmai pe premier. Pe de o parte, PNL a contestat la Curtea Constituțională (CCR) votul din plen în cazul cererii de urmărire penală a premierului Victor Ponta.  În cazul în care CCR, care judecă miercuri sesizarea,  ar da câștig de cauză liberalilor nu ar fi exclusă reluarea votului. O altă variantă, mai consistentă,  este legată de faptul că, în ultima perioadă, presa a publicat informații neoficiale potrivit cărora lui Victor Ponta i s-ar putea deschide și alte dosare.

Planuri de guvernare

Și în acest caz, ar fi necesar votul Camerei Deputaților, pentru că fără acest aviz, premierul nu poate fi urmărit penal. Printr-o prezență cât mai ridicată, liberalii încearcă să contracareze o eventuală încercare a PSD de a amâna o decizie, fie în Biroul Permanent, fie prin provocarea lipsei de cvorum la plen.

În funcție de evoluția situației juridice a lui Victor Ponta, se poate ajunge la varianta în care acesta să își piardă funcția de premier. În acest caz, președintele Klaus Iohannis va declanșa consultări cu partidele parlamentare, la capătul cărora va propune un nou premier. Propunerea PNL pentru această funcție este prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu. Acesta ar putea conduce un guvern PNL-UDMR-UNPR-PSRO, sprijinit și de grupul Minorităților.  Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.  În funcție de evoluția negocierilor, nu este exclus ca votul să aibă loc într-o sesiune extraordinară, dar evident că operațiunea se poate prelungi și după 1 septembrie.

De altfel, este din ce în ce mai evident că dificultățile de natură juridică ale lui Victor Ponta le dau liberalilor speranțe în ceea ce privește guvernarea. Potrivit unei circulare a PNL Timiș, organizațiile din județ sunt invitate să anunțe propunerile pentru diferite funcții. Cum PNL a demarat, oficial, competiția internă pentru alegerile locale de anul viitor, este explicabil că adresa se referă la primari, consilieri județeni sau locali. În schimb, în partea a doua a listei se cer nominalizări pentru posturi precum cel de ministru, secretar de stat, director în minister, director în autorități naționale, director sau inspector în deconcentrate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că va colabora instituţional cu premierul Ponta, dar îşi menţine punctul de vedere exprimat atunci când DNA a anunţat anchetare a premierului, moment în care i-a cerut demisia de la Guvern.

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Ultima oră
Pe aceeași temă